Sedam sretnika dobilo novu priliku za život

Usprkos snijegu, nevremenu i poteškoćama u prijevozu, liječnički timovi iz Zagreba, Rijeke i Splita, u dramatičnoj utrci s vremenom dobili su bitku.

18.12.2010.
12:59
VOYO logo

Zahvaljujući uspješnoj akciji koordinacijskih timova u KBC Split i KBC Rijeka te plemenitoj odluci dviju preminulih osoba i njihovih obitelji o darivanju organa, spašeno je sedam života.

U petak navečer nekoliko kirurških timova krenulo je prema Rijeci i Splitu, gdje su sve do ranih jutarnjih sati, zajedno s koordinacijskim timovima bolnica, sudjelovali u eksplantacijskom postupku i organizaciji prijevoza kako bi ti organi stigli sigurno i pravovremeno do pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od pacijenta kojima su ti organi presađeni nalazili su se u vrlo kritičnom stanju i dramatičnoj utrci s vremenom.

Naime, usprkos vrlo lošim vremenskim uvjetima i nakon iscrpljenih svih mogućnosti transporta, Vladin zrakoplov uspio je prevesti kardiokirurški tim do Splita i natrag zajedno sa srcem. U dramatičnoj utrci s vremenom, u KBC-u Zagreb liječnici su dobili bitku za život muškarca kojem je presađeno srce, a čiji je život bio vitalno ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi kirurški tim za jetru, automobilom se vozio do KBC Split i natrag, a jetra je nakon eksplantacije u subotu ujutro hitno prevezena zrakoplovom za pacijenta u Nizozemskoj.

U tijeku su dvije transplantacije bubrega hrvatskim primateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme u Rijeci, zahvaljujući plemenitošću još jedne obitelji, darovani su organi preminulog člana obitelji. Koordinacijski tim KBC Rijeka pokrenuo je donorski proces, a kirurški tim KB Merkur po organe je putovao automobilom, po također vrlo teškim vremenskim uvjetima.

Jetra i jedan bubreg dodijeljeni su hrvatskim primateljima, dok je drugi bubreg poslan redovnom zračnom linijom za Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo