Kolumna Ladislava Tomičića / Sebi su više nego uspješni. Ispitajte im porijeklo imovine, da vidimo od čega se taj uspjeh sastoji

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Ako su političari toliko sposobni sebi, kako to da nisu sposobni i kad su u pitanju državni poslovi?

29.4.2019.
15:00
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Nenadmašni istraživački novinar Drago Hedl pozabavio se imovinom saborskog zastupnika Josipa Đakića pa otkrio da je ovaj u svoj imovinskoj kartici "zaboravio" prijaviti vinograd na Otrovanskom brijegu, u rodnoj mu općini Pitomača. Vinograd je smješten uz vikendicu, izgrađenoj na parceli površine od 2.112 metara četvornih, navodi Drago Hedl.

Kad je o činjenici da ovaj vinograd nije upisan u njegovu imovinsku karticu pitao HDZ-ovog saborskog zastupnika Đakića, ovaj mu je odgovorio kako je moguće da je na to zaboravio. Kako je moguće zaboraviti da imaš vinograd? Moguće je, jer saborski zastupnik Đakić ima toliko imovine kao da se cijeli život bavio unosnim biznisom, a ne politikom. Naravno, čitatelj će na ovom mjestu primijetiti da je politika u Hrvatskoj najunosniji biznis i neće biti u krivu, ali ta konstatacija nipošto ne bi smjela biti dovoljna da se priča o imovini Josipa Đakića ili bilo kojeg drugog političara i političarke naprosto prihvati kao nešto što se podrazumijeva i što nema smisla propitivati. Jednom kad to prihvatimo, naš poraz bit će potpun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sve uspo steći?

Ovdje ćemo se  vratiti Josip Đakiću, tek da nabrojimo što je u svojoj političkoj karijeri, sa svojom rudarsko-naftnom srednjom stručnom spremom uspio steći. Uz spomenutu vikendicu i vinograd, Đakić posjeduje još jedan vinograd u Sedlarici (1.559 metara četvornih), zatim dva apartmana na Šolti i nekretninu na istom otoku, za koju tvrdi da je parkiralište. Vlasnik je stana od 82 kvadrata u Virovitici, kao i poslovnog prostora od 22 metra četvorna, na tržnici u istom gradu. Pedntni istraživački novoinar Hedl bilježi da je u ranijim imovinskim karticama Đakić prijavljivao i stan u Virovitici od 192 kvadratna metra, gdje se navodio kao suvlasnik sa svojim malodbnim djetetom, kao i vikendicu u Šibeniku. U važećoj Đakićevoj imovinskoj karitici ovih nekretnina više nema. Šrto se prihoda tiče, Đakić navodi saborsku plaću od 21.858,93 kuna mjesečno, uz koju na ime imovinskih prava i drugih djelatnosti zaradi još četiri tisuće kuna.

Također, navodi i 210 tisuća kuna godišnje zarađenih od poljoprivrednih djelatnosti. U isto vrijeme, sin Josipa Đakića u Pitomači posjeduje hotel Divino s pedeset ležajeva i restoran u skopu hotela, dok se na društvenim mrežama hvali impresivnim voznim parkom: Mercedes, Audi i Smart. Vlasnik hotela poduzetni Josip Đakić mlađi postaje o je u svojoj 22. godini. Njegov otac, dometnimo za kraj, vozi Touareg i posjeduje brod Chris Craft.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sve zaboravio?

A sad, kad smo nabrojali imovinu saborskog zastupnika Đakića, onu koju je zaboravio i onu koju je upisao u imovinsku karticu, postavit ćemo jednostavno pitanje: kako je saborski zastupnik Đakić zaradio svu tu silnu imovinu? Kako je uz sve svoje političke obaveze i dužnosti te uz svoju ulogu predsjednika HVIDRA-e našao vremena da privrijedi ovoliku imovinu za sebe i svoju obitelj? Kako je njegov sin na pragu života uspio otvoriti hotel s pedeset ležajeva i restoran i otkud mu novac za limuzine o kojima njegovi vršnjaci mogu samo sanjati?  

Josip Đakić nije usamljen primjer političara koji je u svojoj karijeri uspio zaraditi onoliko koliko ne zarađuju niti prosječno uspješni poslovni ljudi. Na suđenju gdje se sudi Zvonimiru Šostaru, dugogodišnjem suradniku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, utvrđen je nesrazmjer između njegovih primanja i imovine koju posjeduje u iznosu od čak deset milijuna kuna. I sam zagrebački gradonačelnik svojedobno je bio na sto muka kad je trebao objasniti kako je kupio penthouse u kojem danas živi. Rekao je, sjećate li se, da se radi o dva stana, a da jedan pripada njegovom bratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ima Miljan Brkić?

Visoki dužnosnik HDZ-a Milijan Brkić također spada u red vrlo uspješnih političara, uspješnih naročito kad je riječ o imovinskoj kartici. Dok policija protiv njega vodi istrage, Milijan Brkić kupuje motocikl Harley-Davidson, godina proizvodnje 2018., vrijednost upisana u imovinskoj kartici -  230 tisuća kuna. Kupio ga je, tvrdi, kreditom kod banke. Pritom je vlasnik stana od 143 kvadrata u Zagrebu, čija je vrijednost, opet prema imovinskoj kartici, 1,5 milijuna kuna. Uz to, Brkić je u imovinsku karticu upisao dionice Karlovačke banke vrijedne 380 tisuća kuna. Što se obaveza tiče, naveo je dva kredita, jedan od 200 tisuća eura, a drugi od 150 tisuća kuna, dug prema stanovitom Anti Gašparu od 571 tisuću kuna, a obaveza mu je i mjesečna alimentacija u iznosu od sedam tisuća kuna.

Kako je Milijan Brkić sve to stekao? Njegova mjesečna plaća iznosi nešto više od 22 tisuće kuna, a ostali prihodi na godišnjoj razini - oko 18 tisuća kuna. Ukupno Milijan Brkić mjesečno otplaćuje 14,5 tisuća kuna, a za život mu ostaje 7,5 tisuća kuna. Tako govore službeni podaci, a je li što tu zaboravljeno, vodi li se što na članove obitelji - to ne znamo. Znamo pitati: kako je moguće toliko štedjeti i kako je moguće podmirivati sve te obaveze prema bankama, kako će Brkić vratiti dug spomenutom Anti Gašparu i kako spaja kraj s krajem? I to nam ostaje nepoznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima ih još...

Primjera poput ovih koje smo naveli u Hrvatskoj ima na desetine. Na desetine pa i na stotine politčara i političarki u Hrvatskoj privatno su uspješni da uspješniji ne mogu biti. Cvijeće im cvjeta od Cavtata do Iloka, dok država u isto vrijeme propada, ljudi trbuhom za kruhom iseljavaju u inozemstvo, a s prosječnom plaćom četveročlana obitelj zaista jedva preživljava mjesec. Ako su političari toliko sposobni sebi, kako to da nisu sposobni i kad su u pitanju državni poslovi?

Odgovore ćete sami dati, po vlastitom nahođenju. Ono čimo želimo poentirati jeste prijedlog: uz svaku pa i najmanju istragu koja se vodi protiv državnom ili lokalnog dužnosnika, organi gonjenja morali bi ispitivati i porijeklo imovine. Jednom smo od visoko rangiranog zagrebačkog gradskog dužnosnika, u trenutku dok smo čekali rezultate predsjedničkih izbora, čuli ovu šalu: Vidiš li sve ove ljude u prostoriji? Da im svima ponudiš pošteno suđenje ili pet godina zatvora, svi bi uzeli pet godina zatvora. Bila je to teška, opora šala. Što mislite, koliko u njoj ima istine?   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo