Zaigrali se s opomenama, pa moraju vratiti novac

Inkasator, karlovačko poduzeće koje se, među ostalim, bavi i naplatom dugova, mora vratiti potrošačima 701.026,36 kuna koje je, po nalazu Državnog inspektorata, protupravno stekao od 1.

13.9.2011.
14:27
VOYO logo

"Utvrđene su povrede Zakona o zaštiti potrošača. Nije se pridržavalo uvjeta prodaje, posebice u odnosu na naplaćivanje troškova opomene. Takav prodajni uvjet nije istaknut u prodajnom prostoru niti su o tome potrošači na drugi način obaviješteni", kaže glavni državni inspektor Robert Markt. Sporna je i naplata izdavanja računa.

"Po svakom izdanom računu naplaćivan je iznos manipulativnih troškova za pruženu uslugu obračuna i naplate naknade za uređenje voda i naplate komunalne naknade, no te usluge nisu javne", kaže Markt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužni prijedlog Vodovodu i Čistoći

Inspektorat je predložio Prekršajnom sudu mjeru oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi od 701.026,36 kuna. Drugim riječima, u roku od tri mjeseca, od primitka rješenja, Inkasator korisnicima mora vratiti protuzakonito naplaćene manipulativne troškove i opomene. Inspektorat je podnio i optužni prijedlog protiv gradskih tvrtki Vodovoda i kanalizacije te Čistoće zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača.

"Potrošače nisu unaprijed upoznali sa svim uvjetima korištenja javnih usluga, odnosno naplaćivanja troškova opomene od 30 kuna zbog neplaćanja računa i te uvjete nisu objavili u medijima", objašnjava Markt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je nadzor u ViK-u i Čistoći ne bi li se utvrdilo postoje li nepoštene ugovorne odredbe i nepoštena poslovna praksa.

Predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Karlovačke županije Korana Željko Tomašić kaže da Opći uvjeti isporuke javnih usluga ViK-a i Čistoće ne predviđaju slanje opomene i nastavlja da je sklapanje ugovora tih tvrtki s Inkasatorom štetno za potrošače. Dodaje da te tvrtke plaćaju Inkasatoru osam posto sredstava od naplate računa, i da je to dvostruko skuplje nego da zaposle po pet radnika u tu svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo kazneno djelo

Inkasator se na odluku Inspektorata žalio.

"Ispunjavamo sve zakonske uvjete za daljnje slanje opomena i zaračunavanje troškova, stoga ćemo nastaviti s dosadašnjom praksom poslovanja. Nismo primili optužne prijedloge i o njima nemamo saznanja", tvrdi direktor Inkasatora Vlatko Ivka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Čistoće Ivan Polović kaže da Inkasator ubire 9 posto od naplate računa.

"Naplatu usluga vrši Inkasator, ali mu nikada nismo dali pravo da šalje opomene", kaže Polović. Zato je, po Tomašiću, ViK aneksom ugovora s Inkasatorom od 8. lipnja dao pravo slanja opomene, što je, po njemu, kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ViK-a se nisu očitovali.

Vezani članci:

arti-201102250113006 arti-201103140238006 arti-201105100362006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo