o povećanju plaće / 'SDP uzima nezaposlenima da bi dao poslodavcima': Mrsić putem Facebooka rekao što misli o njihovim prijedlozima

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL / Facebook

'Kada je riječ o prijedlozima za povećanje minimalne plaće, žalosno je da SDP na valu populizma zapravo uopće ne percipira ključne probleme u politici plaća u Hrvatskoj, pa tako i minimalne plaće'

2.5.2018.
18:48
Robert Anic/PIXSELL / Facebook
VOYO logo

"Želim jasno poručiti da danas iznijeti prijedlozi SDP-a niti će doprinijeti većim plaćama radnika niti njihovim stabilnim radnim odnosima, ali će svakako pomoći poslodavcima da na teret poreznih obveznika stječu više dobiti", dio je objave koju je danas Mirando Mrsić objavio na svom Facebook profilu.

Smatra da SDP predlaže da se uzme nezaposlenima i taj novac dodijeli poslodavcima. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP UZIMA NEZAPOSLENIMA DA BI DAO POSLODAVCIMA

Povodom danas održane konferencije za novinare Socijaldemokratske partije Hrvatske o prijedlozima zakona „kojima je cilj stati na kraj nesigurnim radnim mjestima i potplaćenosti radnica i radnika u Hrvatskoj“, želim jasno poručiti da danas iznijeti prijedlozi SDP-a niti će doprinijeti većim plaćama radnika niti njihovim stabilnim radnim odnosima, ali će svakako pomoći poslodavcima da na teret poreznih obveznika stječu više dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se iz SDP-a licemjerno poručuje da je došlo vrijeme da se smanje razlike između bogatih i siromašnih kroz smanjenje razlike u plaćama, istovremeno se SDP kroz sustav olakšica poslodavcima, za politike koje bi u svakoj normalnoj državi bile normalne, zalažu za bogaćenje upravo onih koji dio svoje novostečene vrijednosti ne žele podijeliti s radnicima. 

Neozbiljno je čuti od, za sada, najveće oporbene stranke da se svaki poslodavac koji zapošljava na neodređeno vrijeme oslobodi plaćanja doprinosa i to samo zato što je zaposlio radnika na način koji je Zakonom o radu predviđeno kao pravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za porezno rasterećenja poslodavaca za čin sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme za posljedicu ima gubitak prihoda državnog proračuna koji bi trebao biti namijenjen nezaposlenima. Dakle, SDP predlaže da se uzme nezaposlenima, i taj novac dodijeli poslodavcima! I dok se Europska unija zalaže za veću sigurnost nezaposlenih, SDP indirektno uzima ono što pripada nezaposlenima da bi dao poslodavcima i pri tome licemjerno poručuje da se zalaže za veću dobrobit radnika!

U uvjetima kada Hrvatskoj kronično o nedostaje radnika, SDP predlaže da se stimuliraju poslodavci da zadrže radnike koji im trebaju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o prijedlozima za povećanje minimalne plaće, žalosno je da SDP na valu populizma zapravo uopće ne percipira ključne probleme u politici plaća u Hrvatskoj, pa tako i minimalne plaće.

U takvom jednom diskursu, SDP nimalo ne doprinosi uređenom tržištu rada i radnim odnosima, koji bi se trebali temeljiti prvenstveno na kolektivnom pregovaranju, ne državnom intervencionizmu i milostinji države ili poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je zanimljivo da se danas niti jednom riječ nije spomenula nepravda koju u sustavu minimalne plaće donosi sadašnjim Zakon o minimalnoj plaći, a možda je tome i bila namjera jer ipak, sadašnji HDZ-ov Zakon o minimalcu slijedi logiku SDP-a za subvencioniranjem poslodavca za dobrobit radnika.

Opasno je po jedno društvo kada najveća oporbena stranka javno iznosi prijedloge o uređenju radnih odnosa, koji se temelje na nepoznavanju industrijskih odnosa u Hrvatskoj i na promašenim politikama, što će za posljedicu imati veću devastaciju sustava i veće iseljavanje građana koji više ne mogu trpjeti nepravde za koje se zalažu političke elite, a SDP je danas pokazao da u tome može biti i opasniji od HDZ-a", napisao je na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo