Utrka počinje! SDP utvrdio listu, HDZ potpisao koalicijski sporazum

Pripreme stranaka za europarlamentarne izbore u punom su jeku, nakon što je predsjednik ovaj tjedan odredio datum izbora 25. svibnja.

22.3.2014.
13:50
VOYO logo

HDZ je potpisao koalicijski sporazum s HSS-om, HSP-om Ante Starčević, HDS, Blokom umirovljenici zajedno i ZDS-om uz poruku kako je to koalicija i za buduće parlamentarne i predsjedničke izbore. Prva četiri mjesta na listi imat će HDZ kao i 7., 9. i 10. Šesto i osmo mjesto pripast će HSP-u Ante Starčević, 5. HSS-u, a 11. BUZ-u. Ta će pobjednička koalicija ostvariti u najmanju ruku prošlogodišnji uspjeh od 6 mandata, rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Vjerujem da ova sinergija domoljubnih, narodnjačkih snaga u Hrvatskoj može nama i mora donijeti pobjedu ne samo zbog obrane temeljnih vrijednosti tradicijskih koje su primjerene hrvatskom narodu nego i pobjedu protiv nove diktature totalitarizma, a to je totalitarizam siromaštva i gospodarskog razaranja u režiji Kukuriku koalicije", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena kandidata objavit će idući tjedan, a neslužbeno se doznaje kako će nositelj liste biti Andrej Plenković, dok će Ruža Tomašić zauzeti 6.mjesto. Spora s Europskim pučanima koji su poručili kako Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a, nema nastavio je Karamarko, a Tomašić je dodala:

QIzgleda da mene dragi Bog stvarno voli jer prošle godine mi je bila super kampanja koju su drugi vodili, PR mi je bio fantastičan tako i ove godine, hvala svima koji su za to zaslužni, a još jednom napominjem da ovo nije HDZ-ova lista, nego koalicijska lista", rekla je Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista za euroizbore slagala se i na Glavnom odboru SDP-a. Predsjednik stranke Zoran Milanović rekao je kako je to nimalo lak posao jer je SDP-u pripalo 6 od 11 mjesta na koalicijskoj listi. Očekuje da će građani na izborima razaznati poštene od nepoštenih.

"Pogriješiti možemo, možemo imati krivu procjenu, ali razlika između nas i političkih oponenata je ogromna, dijeli nas nepremostiv jaz u shvaćanju politike i pogledu na temeljne društvene vrijednosti. Mi ne otimamo, ne falsificiramo diplome, mi smo drukčiji", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji europarlamentarac Tonino Picula pao je na 5. mjesto, a nositelj liste bit će Neven Mimica. Picula ipak očekuje da će građani prepoznati njegov dosadašnji rad iako priznaje kako je možda naljutio nekoga u vrhu stranke.

"Možda politička konkurencija ne znam da li u stranci, ali vjerojatno i neki izvan stranke možda i više. Ja smatram da moje mjesto na listi, koje god bude, će birači prepoznati i da će prilikom ocjenjivanja uzeti u obzir sve ono što sam radio ne samo u posljednjih deset mjeseci", rekao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je stranačkim kolegama poručio da se u kampanji ne osvrću na napade iz tabora političkih oponenata koji su, kaže, spremni na sve i nema civilizacijske vrijednosti koju neće pogaziti. Prošlogodišnji loš odaziv građana nazvao je sramotnim, što je odgovornost političara i na njima je da to isprave.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo