SDP-ova konvencija u sjeni sukoba u Vladi

"Red, rad i rast" moto je tematsko-izvještajne konvencije SDP-a koja se održava u subotu u Zagrebu, ali ako rada i ima, rasta nema uopće, a i reda je sve manje.

22.2.2014.
8:56
VOYO logo

Vlada premijera specijal-201012070191004-Zoran Milanović u trećoj je godini mandata i izvještajna je konvencija stranke prigoda za isticanje postignuća, no dvoje potpredsjednika Vlade, Branko Grčić i Milanka Opačić koji će prezentirati njezine uspjehe neće imati baš lak zadatak. Osim što pravi uspjesi izostaju, zbog čega je među ministrima sve manje sloge, Vlada si je nedavnom nabavom novih skupih automobila za dužnosnike zabila strašan autogol. Esdepeovce je osim toga, navodno neugodno iznenadio premijerov odlazak na skijanje u trenutku kada su se oni bavili stezanjem remena u svojim resorima.

A iznad svega, konvenciju socijaldemokrata opterećuju odnosi unutar vlade, točnije između premijera i šefa u ovom trenutku najvažnijeg resora, ministra financija specijal-201012070191004-Slavko Linić, osobito nakon najave da će vlada mijenjati i s vremenom ukinuti institut predstečajne nagodbe, koji Linić žestoko brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu svi govoriti

Medijima nije promaklo da se na popisu govornika na konvenciji nije našlo i njegovo ime. Umjesto njega, priliku i čast je dobio jedan od "mlađih" ministara, Siniša Hajdaš Dončić. Milanović je to objasnio time da ne mogu svi govoriti, te da se u Dončićevom resoru događaju "stvari o kojima smo malo manje govorili", dodajući da nitko ne pita zašto neće govoriti ministri Rajko Ostojić ili Željko Jovanović u čijim resorima napredak po naravi stvari dolazi teže.

Konvencija, koja bi kako je najavljeno trebala trajati svega dva i pol sata, sama po sebi ne bi trebala biti previše zanimljiva - uz Milanovića će govoriti još i Neven Mimica, europski povjerenik koji će biti nositelj SDP-ove liste za izbore za Europski parlament. Trebala je dati malo vjetra u leđa i nešto pozitivnog PR-a stranci, no mediji će se manje baviti ranije pripremljenom knjižicom "Na pola puta" u kojoj su popisani svi rezultati Vlade, a više odnosima u najvećoj stranci vladajuće koalicije iako je premijer arti-201402210430006 prilično nervozno odbacio sve spekulacije o sukobu s ministrom Linićem ("Imam normalan odnos s njim, kao i sa svima drugima").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavko Linić je u gostovanju na RTL-u kazao da se povukao iz političkog rada, da nije u tijelima koja upravljaju strankom. "Nemamo prezentaciju Vlade, imamo prezentaciju stranke. Trebaju govoriti potpredsjednici stranke, članovi Predsjedništva i za mene je to nešto što je prihvatljivo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo