SDP / osvaja najviše mandata u svojoj povijesti

Da su u ovom trenutku izbori, Kukuriku koalicija osvojila bi 78 zastupnika ili dva više od potrebne apsolutne većine.

4.11.2011.
21:33
VOYO logo

Predvodeći listu lijevog bloka SDP bi imao u novom sazivu Sabora 61 zastupnika ili najviše do sada u povijesti te stranke. HNS bi ih imao 11, a po tri zastupnika imali bi IDS i HSU, pokazuje veliko istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Mediaservisa.

HDZ je pak pao na najlošiji broj mandata u povijesti ili njih 41. Ako bi se tome broju pridodala i tri zastupnika iz dijaspore, za koja se može pretpostaviti da odlaze HDZ-u, ta bi stranka u novom sazivu Sabora imala 44 zastupnika ili dva manje od najlošijeg rezultata do sada - onog iz 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburisti pred uspjehom

U novom sazivu Hrvatskog sabora bili bi još laburisti Dragutina Lesara sa sedam zastupnika. No, većina njihovih lista je oko izbornog praga i postoji opasnost da na kraju, primjerice, imaju samo 3 zastupnika. Drugi problem laburista je i što oko 30 posto birača te opcije još uvijek nije sigurno hoće li laburistima dati glas, pa tu prostora za osvajanje dodatnih glasova ima Kukuriku koalicija. Blok umirovljenika koji ide s Ljubom Juričićem osvojio bi 4 mandata, ali i njihov je problem što im se potpora 'vrti' oko izbornog praga pa je moguće da dobiju manje mandata. Ljubo Jurčić također mora biti svjestan da će se njegova osobna popularnost teško preliti na listu koju predvodi, tako da postoji opasnost i da ta lista u konačnici podbaci. U 4. izbornoj jedinici - Slavoniji, gdje je bitka na desnici najočitija, HDSSB bi pak mogao osvojiti 4 mandata.

HSS loše, podijeljeni pravaši pred nestajanjem

HSS kao manji partner u vladajućoj koaliciji pred ozbiljnim je porazom i najlošijim rezultatom u povijesti te stranke. Za sada osvajaju dva mandata, a kako sada stvari stoje, u novom sazivu Sabora gledali bi Josipa Friščića i Marijanu Petir. Prostora za još jedan mandat imaju u 2. izbornoj jedinici. U ostalim jedinicama stoje loše, pa postoji opasnost da iz politike na nacionalnoj razini odu Božidar Pankretić i Stipe Gabrić Jambo. Pravaši bi imali jednog zastupnika kao i prije četiri godine. Njihov je pak problem razjedinjenost i liderske ambicije brojnih šefova pravaških stranaka. Naime, ima izbornih jedinica gdje dvije ili tri pravaške liste osvajaju preko 7 posto potpore birača i imaju sigurnog zastupnika. Ali, ovako će ih "pojesti" liderske ambicije i dovesti do političkog izumiranja pravaške ideje u Hrvatskoj. Jednog zastupnika imao bi HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić. HSLS za sada osvaja jednan mandat, a u ostalim izbornim jedinicama im se smiješi mogućnost da dobiju još kojeg zastupnika. No sve to ovisit će o tome kako će ostale liste proći, tako da je HSLS za sada u teškoj situaciji. Ivana GrubišićaJednog bi zastupnika mogla osvojiti lista u 10. izbornoj jedinici, ali tamo postoji niz lista koje "pucaju" na slično biračko tijelo, tako da je moguće i da ta lista na kraju i ne prijeđe izborni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpisani - Bandić i Kerum

Prema rezultatima ovog istraživanja Milan Bandić i Željko Kerum na nacionalnoj razini ne postoje. Bandić u izbornim jedinicama koje obuhvaćaju Zagreb ima oko 2 posto potpore birača, dok Kerum u 9. izbornoj jedinici ne prolazi nikako, a u 10. prolazi loše. Njegov je problem što ima birače koji su inače i birači HDZ-a, a oni će u konačnici između spašavanja svoje stranke i nagrađivanja splitskog gradonačelnika izabrati ono prvo.

specijal-201110050083004-Kukuriku koalicija specijal-201012070191004-HDZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo