SDP: / Ne želimo kapitulaciju, samo datum izbora

3.3.2011.
12:26
VOYO logo

Zasjedanje Sabora u četvrtak je započelo desetominutnom stankom, nakon čega je Milanović sa saborske govornice poručio kako je u državi ozbiljna situacija, dok se istovremeno Vlada ponaša neozbiljno, "a to je najozbiljnija situacija".

Stoga je ponovno pozvao premijerku Kosor da prestane "ignorirati Sabor", već da dođe u parlament i izvijesti kada će se održati izbori. "Ne tražimo izbore smjesta, ovo nije Libija, ali kada će biti izbori to predsjednica Vlade mora reći jer se na taj način smanjuju tenzije", naglasio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima bi, dodao je, u cilju trebalo biti da se smanje tenzije u glavnom gradu i državi, da se smanje opravdane frustracije ljudi, a rješenje za to je, ustvrdio je, da premijerka kaže kada će biti izbori.

Slaže se da prvo treba završiti pregovore, ali ističe da odmah potom treba ići na izbore, a ne u prosincu ove ili veljači iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ne može čekati skoro godinu dana do parlamentarnih izbora, zar vam to nije jasno. Ne želimo kapitulaciju, nego samo najavu kada će biti izbori", poručio je Milanović vladajućima, upozorivši da odgađanje izbora prijeti rastom euroskepticizma, da građani na EU počnu gledati kao na nešto loše za Hrvatsku.

'Počastili su nas oni u čije društvo želimo ući'

Andrija Hebrang je u ime Kluba HDZ-a poručio da SDP-ov zahtjev za određivanjem datuma izbora legitiman, ali i istaknuo da će se izbori održati nakon završetka pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvaćamo vašu sugestiju da izbori budu u razumnom roku, a razumni rok je nakon završetka pregovora i taj rok ovisi u najvećoj mjeri o nama, o opoziciji, o cjelokupnoj hrvatskoj političkoj javnosti. Bili izbori mjesec dana prije ili kasnije nije tako važno, i ponovno vas pozivam - hajdemo do završetka pregovora ruku pod ruku da Hrvatskoj skratimo i ovu zadnju muku", poručio je Milanoviću.

Oprečno stavu oporbe, Hebrang je ustvrdio kako je situacija u Zagrebu "izvrsna", jer je u glavnom gradu u tijeku sastanak s 55 zastupnika "najjače stranke u Europskom parlamentu", s potpredsjednicom Europske komisije Viviane Redding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počastili su nas oni u čije društvo želimo ući", poručio je Hebrang, naglasivši kako Hrvatska u ovim trenucima završava glavni vanjskopolitički cilj - završetak pregovora o članstvu u EU, "odlazak iz balkanske krčme i ulazak u europsku civilizaciju gdje je Hrvatskoj i mjesto".

"Sada kada smo pred ciljnom crtom možemo doista reći kada će biti izbori. Citirat ćemo ono što je rekao Hannes Swoboda - nemojte raspisivati izbore prije nego što završite pregovore jer nećemo imati s kime pregovarati jer ćete se baviti izborima", istaknuo je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spakirajte kufere i odvezite se u Remetinec'

"Treba biti slijepac ili HDZ-ovac da se ne vidi što se u Hrvatskoj događa. Ova vlast dovela je Hrvatsku u dužničko ropstvo i na rub bankrota", poručio je Dinko Burić iz HDSSB-a. Za premijerku Kosor rekao je da svakom svojom porukom pokazuje kako ju nije briga za građane, da po nalogu iz inozemstva progoni hrvatske branitelje.

"Najbolje je za premijerku, njezine ministre i cijeli HDZ-ov vrh da sami spakiraju kofere, pozovu policiju, okrenu kolone marica parkiranih na Markovu trgu prema Banskim dvorima, utrpate se svi unutra i sigurno odvezete do vašeg omiljenog odmarališta Remetinca", rekao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Sabor je zasjedanje trebao započeti pojedinačnom raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu za stambene zajmove. Vladajući su prijedlog pozdravili kao važnu gospodarsku i socijalnu mjeru, dok iz SDP-a i HNS-a upozoravaju da se time zadržavaju previsoke cijene stanova te pogoduje bankama i ulagačima.

Vezani članci:

arti-201103020848006 arti-201103020701006 arti-201103020901006 arti-201103020342006 arti-201103021100006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo