TJEDAN ODLUKE / Sberbankov operativac u Agrokoru: premijera očekuje sastanak koji će odrediti sudbinu hrvatskog gospodarstva

U Banske dvore stiže glavni operativac Sberbanke, najvećeg pojedinačnog vjerovnika koji nije zadovoljan poslom Ante Ramljaka

28.5.2017.
18:26
VOYO logo

Novi tjedan premijer započinje jednim od najvažnijih sastanaka u mandatu. U Banske dvore ujutro stiže Maksim Poletaev, drugi čovjek ruske Sberbanke, najvećeg vjerovnika Agrokora. 

"Očekujem saslušati pozicije Sberbanka i nakon toga ćemo vijdtei nastavak suradnje. Ali mislim da će se ta suradnja nastaviti", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Vlade – uprava ruske banke smatra da država koja je posebnim zakonom preuzela upravljanje Agrokorom, treba preuzeti i jamstva za dugove kompanije. Taj iznos se samo prema Sberbanku i također ruskoj VTB banci penje na milijardu i 300 milijuna eura. 

Rusi priželjkuju i da njihov zadnji kredit Agrokoru od 100 milijuna eura dobije pravo prvenstva u naplati, kao i svi krediti izdani nakon aktivacije izvanredne uprave 10. travnja. "Razgovori se vode, novo financiranje će doći, pregovori se ne vode na cesti, kada budu okončani, bit će takvi da su sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je bilo ranije", tvrdi premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusa će poslijepodne primiti i izvanredni povjerenik. Ante Ramljak detaljno će ga upoznati sa stanjem u Agrokoru, koji bi idući tjedan trebao dobiti novi kredit od 220 milijuna eura – prvenstveno od domaćih banaka.

"U tijeku su vrlo intenzivni razgovori o novom financiranju s više banaka i drugih potencijalnih kreditora, uključujući i velike hrvatske banke. Ti razgovori idu u dobrom smjeru i sada su u završnoj fazi”, navodi se u priopćenju Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to će Agrokoru biti dovoljno samo za punjenje skladišta svojih tvrtki uoči turističke sezone i manji povrat dijela duga dobavljačima – zbog čega mnogi stručnjaci i dalje smatraju da je budućnost najveće hrvatske kompanije i dalje vrlo neizvjesna. 

"Nisam optimist po pitanju Agrokora zato jer ne vidim da se događa restrukturiranje. + Da je poduzeto zaista restrukturiranje koje je perspektivno, mislim da bi i pregovori o potraživanjma bili puno lakši i jednostavniji, i zapravo ne bi predstavljali nikakav problem", smatra Željko Ivanović, predavač na Veleučilištu VERN. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nelikvidnosti tvrtki iz koncerna svjedoči I podatak da Belje samo za koncesije državnog poljoprivednog zemljišta duguje 4.3 milijuna kuna. "Dok s druge strane vidimo da obiteljska gospdodarstva top trebaju platiti, ili im se šalju orvhe i opomene. Dakle trebao bi biti jednako pravo za sve", tvrdi Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. 

No to su tek sporedni problemi Agrokora – kompanije pred kojom je jedan od najvažnijih tjedana od izbijanja krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo