Pola milijarde eura / Sberbank mu prodao 43,4% Fortenove. Je li Alketbi paravan Hrvatima bliskima ruskom novcu?

Kupcu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hrvatska nije dala suglasnost za kupnju udjela od ruske banke koja je pod sankcijama EU-a zbog rata u Ukrajini

3.11.2022.
19:08
VOYO logo

Je li Sberbankov udio u najvećoj hrvatskoj tvrtki maloprodaje, prehrane i poljoprivrede Fortenovi kupljen arapskim novcem ili iza njega stoje igrači bliski ponovno Rusima? Siguran odgovor, uvjeravaju, ne znaju ni Fortenova ni Vlada.

Arapskom ulagaču Hrvatska dozvolu za kupnju nije dala. Ruska Sberbanka pod sankcijama je Europske unije. Je li ju dobio u Nizozemskoj, to se tek provjerava. U sve se uključila i SOA. Ilija Radić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
premijer u berlinu /

Plenković o prodaji udjela u Fortenovi: 'Vidjet ćemo je li ovo uopće stvarni ulagač'

Image
premijer u berlinu /

Plenković o prodaji udjela u Fortenovi: 'Vidjet ćemo je li ovo uopće stvarni ulagač'

Tko je vlasnik 43,4 posto Fortenove, pitanje je za 500 milijuna eura. Toliko je, prema vlastitoj objavi platio Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sberbanku za njihov udio u vlasništvu bivšeg Agrokora. No, hrvatska vlada o tome ne zna ništa.

Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europsih poslova: "Niti jedno državno tijelo, niti vlada nisu bili uključeni u ovu transakciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna vlada, a ne zna ni Fortenova, koja je priopćila: "Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi."

Kako je moguće da se kapitalom Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuje vlasništvo najveće tvrtke u Hrvatskoj od banke koja je pod sankcijama Europske unije, a da nitko od nadležnih ne zna ništa o tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova: "Siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se tu radi i radi li se o pokušaju da se izbjegnu sankcije uvedene Rusiji i njezinim firmama."

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora: "Ovdje se radi sada o privatnoj kompaniji. Dakle, radi se o udjelima, dakle dionicama koje su privatno vlasništvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argument da se radi o privatnoj kompaniji vlada je zaobišla kad je spašavala Agrokor, pa imenovala povjerenike poput Antonia Alvareza III., koji je bio više od ekonomista. A onda se toga uhvatila bivša ministrica Martina Dalić. Na kraju je Agrokor ugašen i trasiran put Fortenovi.

Vlasnici oko 20 posto tvrtke proizašle iz posrnulog Torodićevog carstva su domaći i strani mali dioničari. Oko 7 posto pripada ruskoj VTB banci, dok prema vlastitom priznanju oko 27 posto dionica posjeduje Pavao Vujnovac preko PPD grupe. 43,4 posto držao je Sberbank, koji zbog sankcija svoju imovinu bez dozvole ne može ni prodati ni darovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su Rusi dva puta neuspješno pokušali prodati svoj udio, jednom mađarskom Indoteku, bez dozvole hrvatske vlade, drugi put s dozvolom hrvatskim mirovincima. Zadnjeg dana listopada istekao je rok za izdavanje dozvole Vlade, ali baš tog dana arapski investitor kupuje udio, i to bez dubinske analize tvrtke.

Matušić to komentira ovako: "U ovu cijelu priču je umrežena i nizozemska kompanija Kroll koji je depozitar... Prema tome, prijenos vlasništva se jedino može ostvariti preko Krolla."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je njihove dozvole novi vlasnik pribavio, doznajemo od ljudi bliskih uredu arapskog biznismena, a analizu tvrtke nije radio jer je cijena od samo 40 posto ukupne vrijednosti udjela ponuda koja se ne odbija. U međuvremenu se navodni novi suvlasnik Fortenove pismom obratio upravi tvrtke u kojem najavljuje skori posjet i izlazak Fortenove na burzu.

Je li Alketbi samo paravan povezan s Hrvatima bliskima ruskom kapitalu, pa se ovom transakcijom Rusija iz Fortenove izvlači samo formalno? Iz vlade kažu da su to nagađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem radu sudjeluju i obavještajne agencije tražit ćemo sve podatke", kazao je Matušić.

No, ako obavještajne agencije nešto o tome znaju, onda bi informirani trebali biti i predsjednik i premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo