predsjedničko kadroviranje / Savjetnički tim: Milanović dovodi na Pantovčak bivšeg šefa SOA-e koji je otišao zbog Grabar-Kitarović

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nikad nije razjašnjeno zbog čega je ona početkom 2016. predsjednica toliko pritiskala premijera Oreškovića da potpiše Lozančićevo razrješenje

12.2.2020.
8:34
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Izabrani predsjednik Zoran Milanović u utorak će položiti prisegu i od srijede mu počinje teći predsjednički mandat. Do tada će Milanović još sastaviti svoj tim savjetnika. Za neke se već praktično zna da će biti njegovi savjetnici, a s pojednim ljudima Milanović još razgovara.

Tako je gotovo sigurno da će savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu biti Dragan Lozančić, nekadašnji ravnatelj SOA-e, koji je s te pozicije morao otići na inzistiranje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad nije razjašnjeno zbog čega je ona početkom 2016. toliko pritiskala premijera Tihomira Oreškovića da potpiše Lozančićevo razrješenje. Govorila je tada da je on bio Milanovićev privatni obavještajac, ali u detalje nije ulazila. Nešto je tek natuknula prilikom posljednje predizborne debate s Milanovićem, kada je ustvrdila da Lozančić "nije ispoštovao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za Hrvatsku".

"Zavlačio je to mjesecima, dok se nije došlo blizu izbora, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović u sučeljavanju s Milanovićem. Predsjednica je sugerirala da je 2015. imala nekakav dogovor s Lozančićem, a da ga ravnatelj SOA-e nije htio realizirati nego je čekao parlamentarne izbore. To je zvučalo jako ozbiljno. "Sve što smo Lozančić i ja radili ranije, prije nego što je ona postala predsjednica, ona je znala, bila je o tome informirana, ali to su stvari o kojima ne možemo govoriti jer su zaista u hrvatskom nacionalnom i sigurnosnom interesu", odgovorio je predsjednici Milanović na toj debati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je Lozančić savjetnik potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova.

Među onima s kojima Milanović razgovara je i Marijan Mareković, kojem je namijenio mjesto savjetnika za branitelje, a nije još odabrao ni savjetnika za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za branitelje, Milanović će, doznaje Novi list, imati i savjetnike za kulturu, obrazovanje, kao i za klimu i energetiku. Kolinda Grabar-Kitarović nije imala savjetnike niti za jedno od ta tri područja. 

Milanovićev sin Ante Jakov radi u odvjetničkom uredu

Javnost je posljednjih dana saznala da je Milanovićev stariji sin Ante Jakov, koji je završio trogodišnji studij u Nizozemskoj, počeo honorarno raditi kao zagrebački dopisnik Televizije Jadran sa sjedištem u Splitu. Ali, nije to bilo nešto što je Milanovićev sin planirao i dugoročno se nema ambicija baviti novinarstvom. Ante Jakov je, inače, zaposlen u jednom zagrebačkom odvjetničkom uredu, a ovaj ulazak u televizijske vode vjerojatno mu predstavlja tek prolaznu avanturu, jedno zanimljivo životno iskustvo, piše Novi list.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo