Sastat ćemo se s Kosor da izbjegnemo prozivke

7.6.2010.
13:08
VOYO logo

Predsjednik Republike Ivo Josipović primit će u ponedjeljak na Pantovčaku čelnike sindikalnih središnjica na razgovor o najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR), kojima se sindikati oštro protive, izvijestili su sindikati.

Predsjednici pet sindikalnih središnjica obavijestit će predsjednika Republike o "pogubnim učincima" eventualnog usvajanja Vladina prijedloga izmjena ZOR-a, kojima bi bio ugrožen sustav kolektivnih ugovora, a time i radničkih prava, najavili su sindikalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni čelnici u utorak bi se trebali sastati i s premijerkom Jadrankom Kosor, u 9,30 u Banskim dvorima, kako bi pokušali postići dogovor o spornim izmjenama ZOR-a prije nego ih usvoji Hrvatski sabor.

Premijerka je u nedjelju pozvala sindikalce na sastanak izjavivši kako neće biti promjena ZOR-a dok se o tome ne razgovara sa sindikatima, te da "ima prostora za modifikaciju" predloženih zakonskih izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, ako sindikati odbiju razgovor, izmjene ZOR-a bit će izglasane i bez njih", dodala je.

Sindikati su prethodno tražili da prije novih pregovora Vlada povuče prijedlog zakonskih izmjena iz procedure, ali sada kažu da će se odazvati kako ne bi ispali preradikalni i bez želje za dijalogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odazvat ćemo se na sastanak jer bi nas inače mediji optužili da odbijamo kompromis i razumno rješavanje problema", rekao je Hini koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik NHS-a Krešimir Sever: "Našim odlaskom u Vladu ni na koji se način ne prekidaju pripreme za prikupljanje potpisa, odnosno za referendum. Odlučili smo otići u Vladu samo zato da ne kažu poslije da nismo htjeli razgovarati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever ističe ogromnu potporu građana koji žele referendum iz različitih razloga, a svi su okupljeni oko izmjena Zakona o radu, što ocjenjuje dobrim.

"Vidi se opće nezadovoljstvo koje je kulminiralo iz različitih poriva. Građanima prvenstveno smeta Vladino ponašanje u stilu: 'Mi smo vlast i mi sve možemo izgurati, tko je s nama, neka je, a tko nije, za njih nas nije briga'", kazao je Sever za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su najavili akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a od 9. do 23. lipnja. U ta dva tjedna trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa, odnosno 10 posto od ukupnog broja birača.

Prethodni članak:

arti-201006060332006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo