Neki ne isključuju štrajk / Sastanak s Vladom: Sindikati državnih službi zadovoljni, oni u javnoj službi baš i ne: 'Naše argumente nisu uvažili'

Sa sindikatima javnih službi nije išlo tako glatko

22.1.2024.
20:42
VOYO logo

Sindikati državnih i javnih službi dobili su uredbe o koeficijentima za rast plaća. Jedni zadovoljni, drugi negoduju, javlja RTL Danas.

Ministri u nikad jačem sastavku, a s druge strane stola sindikati državnih službi. Nakon manje od sat vremena izašli su zadovoljni. Temeljni zahtjev sindikata je ispunjen: policajcu na cesti, sa srednjom stručnom spremom, osnovna plaća bez dodataka raste s 1042 eura bruto na 1500 eura bruto odnosno na 1080 eura neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo ovaj dijalog i mislim da smo postavili standard da ne samo naša Vlada, ova ili sljedeća, već i sve Vlade u budućnosti ispod ovoga neće ići", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Image
zaustavljen dio ročišta /

Dobronić izdao upute sucima u štrajku: Pogledajte koji će se predmeti morati rješavati i je li vaš među njima

Image
zaustavljen dio ročišta /

Dobronić izdao upute sucima u štrajku: Pogledajte koji će se predmeti morati rješavati i je li vaš među njima

Sa sindikatima javnih službi nije išlo tako glatko. Sa sindikatima s novim postavom ministara, stajalište je iznio predstavnik obrazovnog sindikata."Mi smo jako nezadovoljni", kazao je Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da se naši argumenti nisu uvažili, dakle rasponi su nam se jako smanjili što je za naš sustav jako bitno. Pozicija najviših radnih mjesta je manje više ostala nepromijenjena", dodao je.

Plaća bi trebala rasti svima

Ministar rada, Marin Piletić, kazao je da je 850 milijuna eura bilo predviđeno za ovu reformu te da je Vlada već sada ponudila koeficijente koji će rezultirati fiskalnim učinkom od 880 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome, uz uskrsnicu koja je novo pravo, uz nove koeficijente, uz povećanu osnovicu - koja je povećana za 5 posto u listopadu - sada idu puno veći koeficijenti", kazao je Piletić.

Plaća bi trebala rasti svima. Učitelju osnovne škole ili nastavniku u srednjoj školi, s deset godina staža, plaća bi s 1130 eura neto trebala porasti na 1322 eura neto. U zdravstvu bi, primjerice, osnovna plaća medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, na intenzivnoj i s 20 godina staža, trebala porasti s 1400 na 1590 eura bruto. Više o plaćama u zdravstvu pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati zdravstva se nadaju da su neke promjene još moguće, a u slučaju nezadovoljstva ne isključuju kranju mjeru. Sindikati će urede sa svim raspisanim radnim mjestima dobiti u srijedu, a za očitovanje imaju 15 dana.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo