pothvat vrijedan divljenja / Saša Fegić legendarnom jedrilicom Hir iz Malog Lošinja krenuo na put oko svijeta opasnom pomorskom rutom

Jedriličar Saša Fegić danas se iz Malog Lošinja otisnuo na putovanje života. U idućih će godinu dana oploviti svijet jednom od najopasnijih pomorskih ruta i to na legendarnoj jedrilici Hir 3

17.6.2018.
18:47
VOYO logo

Avantura koju mnogi sanjaju ali rijetki ostvare. Saša Fegić uskoro kreće na put oko svijeta. 

"Ja mislim da štogod čovjek radi, čim god se bavi, uvijek teži nečemu boljemu, uvijek neki izazov si postavlja", kaže Fegić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Sašin je izazov da svijet oplovi najopasnijom rutom – onom koja vodi preko takozvanog pomorskog Everesta - zloglasnog rta Horn.

Image

Saša Fegić krenuo na put oko svijeta legendarnom jedrilicom HIR 3

Image

Saša Fegić krenuo na put oko svijeta legendarnom jedrilicom HIR 3

"Pa to je mjesto koje je na 57 paraleli, vrlo blizu Antarktike, mjesto gdje se spajaju dva oceana, dva vremenska sistema, gdje s velike dubine se dolazi na vrlo malu, i sva ta kombinacija zapravo je rezultat to da je 300 dana godišnje tamo loše vrijeme, i to jako loše vrijeme i jako hladno", kaže Fegić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedrilica Hir 3 već je oplovila sva svjetska mora. O njenim su putovanjima napisane dvije knjige, a bila je i zvijezda dokumentarnog serijala. Stradala je u granatiranju Dubrovnika '91. a posljednjih deset godina doslovno je trunula u jednoj istarskoj lučici. A onda je Saša odlučio da ju kupi i obnovi. To je naime brod na kojemu je jedrio kad mu je bilo tek četrnaest godina.

"I to je još jedan sentimentalni element koji me potaknuo da kupim taj brod, u takvom stanju", dodaje Fegić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine trajala je obnova. Bez prijatelja koji su pomogli, kaže, bio bi još daleko od polaska. Koliko je novaca potrošio ni sam ne zna.

"Ja nisam sačuvao ni jedan račun ničega što sam kupio da slučajno ne znam koliko to sve skupa košta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posada će se na putu mijenjati po etapama. Na prvu ga prati partnerica Marina koja se, povrh odnosa s javnošću, pobrinula da od broda stvori pravi dom.

"Sve što će nam trebati smo smjestili djelomično na policu a uglavnom je sve tu ispod ležaja. Znači u ovim pretincima ima jedno dvjesto kila hrane što bi trebalo poslužiti za neko vrijeme", priča jedriličarka Marina Đukanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako ne i za čitavu godinu koliko će trebati da opet uplovi u neku Jadransku luku. Pa dotad, dragi Saša, želimo ti mirno more.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo