SARNAVKA: / Skandinavci vole Pipi Dugu Čarapu, a mi Gospu jer je bezgrešno začela

Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić

"Na dane kao što je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. studeni) svi su jako suosjećajni, svi sve jako razumiju, a onda se raziđemo i sve je opet po starom.

3.12.2015.
8:52
PIXSELL, Žarko Bašić
VOYO logo

Brojke neumoljivo govore da svakoga dana u Europskoj uniji od posljedica nasilja umre sedam žena. Svaka treća žena u EU žrtva je nekoga oblika nasilja, a u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. No, tek svaka peta skupi hrabrost da pretrpljeno nasilje prijavi. K tomu, svaka treća djevojka iskusila je seksualno zlostavljanje u vezi.

Image
ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: /

Svaka druga žena je suočena s nekim od oblika seksualnog zlostavljanja

Image
ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: /

Svaka druga žena je suočena s nekim od oblika seksualnog zlostavljanja

Ključ rješenja je u odgoju djece

"Zapravo sve kreće od rođenja - mi insistiramo na razlici roza - plavo. Većini je žena nepojmljivo dječaku dati čak i roza dudu, eto do kojeg to apsurda ide. (...) Djevojčicama od početka kupujemo sve roza, pa i igračke. Tu su i štednjaci roza. Naravno, tu je i zrcalo, sve one poruke koje šaljemo ženi - da treba biti vrijedna i poslušna i dodatno, trebala bi biti i lijepa, ako hoće da je netko uopće želi", kaže Sarnavka držeći da je ključ rješenja u odgoju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno ponavljam, nisu se u skandinavskim zemljama ljudi rodili drugačiji zbog klime i zato prepoznali da nešto nije u redu u odnosima između muškaraca i žena, nego je netko svjesno provodio politike koje su dovele do promjena u načinu promišljanja", kaže Sarnavka.

Ženama se poručuje da trpe i šute

Komentirajući nedavno objavljeno "Izvješće o ravnopravnosti spolova" Svjetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, u kojem je Hrvatska pala na 59. mjesto u odnosu na 2007. kada je bila 16. među 145 analiziranih zemalja, SSarnavka kaže kako se u njemu uopće ne prati ekonomski rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U njemu se uopće ne prati gospodarski rast i bogatstvo države, to nije bitno u ovom istraživanju. Po tome bismo mi bili...nigdje. Njih zanima određivanje mogućnosti žena unutar zadanih okolnosti, ma kakve one bile - znači pristup mjestima odlučivanja, politici, obrazovanju, zapošljavanju. Oni to ocjenjuju", kaže.

Ističe kako bez organizacija kao što su B.a.B.e. ili Autonomna ženska kuća Zagreb te časnih rijetkih iznimaka u institucijama, poruka ženama glasi: Otrpi, odšuti, idi dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne za nasilje nad ženama najčešće su prekršajne, a one su novčane. Drugim riječima, stradavaju svi, a nema posljedica.

Umjesto Pipi Duge Čarape - princeza ili Gospa

U razgovoru za crol.hr Sarnavka je više puta istaknula primjer Skandinavije, odnosno slikovitije - Pipi Duge Čarape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta totalno otkačena djevojčica, mogla se pojaviti samo u skandinavskim zemljama. S takvim modelom ti možeš nešto raditi, i slati neku drugu poruku! A ne onu - budi princeza i Gospa, a mi najviše volimo Gospu, jer je bezgrešno začela", kaže predsjendica udruge B.a.B.e..

No, čak i ispred Švedske nudi primjer Islanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island i skandinavske zemlje ispred svih

"Island je država u kojoj dobivaš ime koje je na prvom mjestu, a nastavak je - kći oca, pa ide očevo ime ili sin oca. Dakle, jedna zemlja koja ni po čemu nije trebala biti na vrhu! Međutim, kao što su baš oni odbili EU, baš oni ostvarili fantastičan ekonomski rast nakon bankrota, jer su radili u participativnom, zajedničkom procesu sa svim građanka i građanima, pa su isto tako odlučili da nema potrebe da postoji neravnopravnost! Skandinavske zemlje odmah su iza Islanda", ističe.

Image
REVOLUCIJA S ISLANDA /

Razmatraju nikad viđene promjene u monetarnom sustavu

Na koncu, Sarnavka zaključuje kako se i pokazalo i dokazalo da što je viša razina ravnopravnosti, to je ekonomski uspješnija zemlja, a time i njezin prosperitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A kod nas, evo, imamo sve institute, saborski Odbor za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, vladin Ured za ravnopravnost spolova, županijska Povjerenstva za ravnopravnost spolova, gradska Povjerenstva... a ne mičemo se s mjesta", zaključuje Sarnavka.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo