Sanaderu 'zlatna medalja' za najomraženijeg političara

Bivši premijer i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader i dalje je najnegativniji političar Hrvatske iako više nije aktivan u političkoj areni.

4.3.2010.
13:27
VOYO logo

Politička previranja u HDZ-u, započeta odlaskom Ive Sanadera, nastavljena njegovim teatralnim pokušajem povratka i završena njegovim političkim 'samoubojstvom', imala su dvostruki učinak: porast podrške SDP-a i pad HDZ-a. SDP prema redovitom istraživanju CRO Demoskopa ima podršku 32,2 posto hrvatskih građana ili 4 posto više u odnosu na lipanj 2009.

S druge strane, premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor uspjela je stabilizirati podršku svojoj stranci na razini od oko 24 posto (najslabiji rezultat HDZ je zabilježio u rujnu kad je iznosio 21,9 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji, a potom slijede HSS s podrškom od 5,3 posto ispitanika i HSU s podrškom od 2,7 posto ispitanika. HSLS kojeg je novo vodstvo preuzelo s podrškom od 1,3 posto, sada ima podršku 2,2 posto građana.

Vladi pala ocjena

Rad Vlade Jadranke Kosor zabilježio je blagi pad ocjene u odnosu na prošli mjesec (sada je na 3,34, prema prošlomjesečnih 3,42).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Josipović je za 39,1 posto ispitanika najpozitivnija politička osoba u ovom trenutku (s vrlo sličnim izborom kao i njegov prethodnik u prvom mjesecu nakon inauguracije, kad je Stjepan Mesić bio najpozitivniji političar za 39,8% ispitanika). Ovakvom pozitivnom doživljaju nije naškodila ni početna nespretnost s imenovanjem savjetnika, a čime je bila zaokupljena medijska javnost danima nakon započinjanja mandata.

Na drugom je mjestu premijerka Kosor sa 16,6 posto glasova ispitanika, dok je bivši predsjednik Stjepan Mesić na trećem mjestu doživljaja najpozitivnijih političara s izborom od 5,7 posto (prema prošlomjesečnih 18,5 posto). Četvrto je mjesto ovaj mjesec zauzeo nepolitičar s velikom političkom težinom: guverner HNB-a, Željko Rohatinski. Čuvar hrvatske monetarne stabilnosti najpozitivniji je političar za 5,4 posto ispitanika i bilježi veliki porast popularnosti u odnosu na prethodni mjesec kada je imao podršku 2,2 posto građana. SDP-ov čelnik, Zoran Milanović nalazi se na 5. mjestu ljestvice najpopularnijih političara s podrškom od 4,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader i dalje je najnegativniji političar Hrvatske iako više nije aktivan u političkoj areni. Od najava njegovog povratka u politiku, u studenome je negativni stav prema njemu bio svega 25,9 posto. U prosincu taj doživljaj povećao se na 27,9 posto, u siječnju je iznosio čak 50,9 posto, dok je u veljači najomraženiji političar za 48 posto građana.

Svi su političari negativni za 9,2 posto ispitanika, dok je na ovoj ljestvici "negativaca" bivši SDP-ovac Milan Bandić bilježi negativni doživljaj u visini od 6,1 posto, a Zoran Milanović 5,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji događaj u veljači za 50,5 posto ispitanika bila je svečana prisega novoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i početak njegova mandata. Gospodarska kriza mjesecima je najvažnija tema 31,4 posto građana, a Vladine mjere za poticanje gospodarstva treća su najvažnija tema za 4,7 posto.

Prethodni članci:

arti-201002030449006 arti-201001070261006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo