POLITIČARI NA METI / Sanaderovo suđenje: Ipak bez Hernadija!

Na suđenju Ivi Sanaderu svjedočit će više sadašnjih i bivših vladinih dužnosnika koji trebaju razjasniti je li bivši premijer primio 10 milijuna eura mita i iskoristio autoritet kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL-u omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini.

17.11.2011.
9:41
VOYO logo

Kako bi se rasvijetlio način donošenja odluka na vladi i utvrdilo je li Sanader vršio pritisak na njene članove na sudu će se ispitati vladini aktualni i bivši potpredsjednici Slobodan Uzelac, Božidar Pankretić i Damir Polančec te bivši ministri Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić.

Ona bi, osim toga, trebala govoriti i o načinu na koji je s predajom upravljačkih prava u Ini bilo upoznato predsjedništvo HDZ-a, o čemu bi kao svjedok trebao biti ispitan i predsjednik sabora Luka Bebić te bivši glasnogovornik HDZ-a i vlade Ratko Maček. Jedan od najbližih Sanaderovih suradnika očitovat će se i o tvrdnji da se, zajedno s predsjednikom nadzornog odbora Ine Davorom Šternom, koji će također svjedočiti, zalagao da umjesto MOL-a u Inu uđe strateški partner iz Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od državnih dužnosnika na sudu bi se trebali pojaviti i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Zdenka Pogačić iz vladinog ureda za zakonodavstvo te šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

O navodima da su o spornom ugovoru s MOL-om bili upoznati i HDZ-ovi koalicijski partneri ispitat će se predsjednik HSS-a Josip Frišćić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko je vijeće prihvatilo i prijedlog obrane da se kao svjedoci pozovu Sanaderov brata Flavijo, koji je navodno bio na sastanku u Švicarskoj s krunskim USKOK-ovim svjedokom Robertom Ježićem, te član uprave Ine Jozo Petrović, koji je s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem navodno bio na sastancima sa Sanaderom.

Iako je prema tvrdnjama tužiteljstva upravo Hernadi Sanaderu dao mito, sud nije prihvatio prijedlog obrane da ga se ispita kao svjedoka, s obzirom da je tužiteljica Tamara Laptoš danas dodatno pojasnilo da bi Hernadi, da je dostupan hrvatskom pravosuđu, u ovom slučaju bio optuženik, a ne svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnje da je Hernadi Sanaderu dao mito tužiteljica je ponovila i u svom uvodnom govoru, ističući da je Sanader potom iskoristio svoj autoritet. Pritom je obnašajući najvišu funkciju u državi, umjesto zaštite državnih interesa, radio isključivo u osobnu korist, kazala je Laptoš.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da će tijekom postupka dokazati da bivši premijer nikada nije primio mito ili s Hernadijem o tome razgovarao te da se cijela optužnica temelji na lažnom iskazu Ježića koji je USKOK-u rekao da je preko njegovih inozemnih računa Sanaderu isplaćena polovica mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i da će obrana dokazati da ugovori s MOL-om nisu bili štetni za Hrvatsku, što će potkrijepiti dokumentima koje je sastavio Polančec, USKOK-ov svjedok i bivši osumnjičenik u postupku od čijeg je progona tužiteljstvo odustalo neposredno prije podizanja optužnice.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo