Sanader – podmićeni ratni profiter ili domoljub?

Jesu li Sanaderovi dani na slobodi odbrojani?

19.11.2012.
10:17
VOYO logo

Državno se odvjetništvo trudilo dokazati da je Ivo Sanader iskoristio ratno stanje u kojemu je bila Hrvatska da bi si pribavio korist od kredita Hypo banke potrebnog državi za kupovinu diplomatskih zgrada. Bivši premijer branio se tezom da sporna provizija nije bila protuzakonita, nego normalna stavka kod ugovaranja kredita kod poslovanja banaka. Osim toga Eugen Laxa, tvrdio je i da je nije primio on, nego. Isticao je više puta da je u vrijeme rata imao čin pukovnika i da je činio sve u interesu države.

Ispitan je niz svjedoka, među kojima je zasigurno Mate Granićnajviše pozornosti plijenio . Teško je povjerovati da je Sanader kao državni tajnik u MVP-u imao ovlasti bez blagoslova svojih nadređenih potpisati milijunski ugovor, no DORH nije ni u jednom trenutku smatrao da bivšem ministru Graniću treba pristupiti kao izravno odgovornoj osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INA – MOL

Sanader je također odbacio optužbe za primanje mita u slučaju INA – MOL, Roberta Ježićadokazavši uz pomoć DORH-ovog krunskog svjedoka . Štoviše, svjedok Ježić je priznao da je on zaprimio spornu svotu i obećao da će je uplatiti na račun suda. Iako se to dogodilo ožujku, Ježić do dana današnjeg nije izvršio uplatu. Obrana tvrdi da je to zato jer ih je potrošio.

Tužiteljstvo je to tumačilo tvrdnjom da je Sanader htio da mu se mito uplati u više navrata, pa je išlo preko raznih računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, obrana je proturječila DORH-u i vezeno za porijeklo tog novca. Prema riječima ruskog naftnog magnata Mihaila Gucerijeva, novac je zapravo dan Ježiću da bi lobirao za Družbu Adriju!

Prošloga tjedna Državno je odvjetništvo u završnim riječima navelo da su nesporno dokazali da je kriv za obje točke optužnice. Mate Granić, poput ostalih svjedoka koji su teretili Sanadera, nije imao razloga lagati, naveli su. Također su neprestano govorili o prisnim odnosima između Ježića i Sanadera, te njihovim kontaktima i kad je bivši premijer odstupio s vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je DORH tvrdio da je MOL dobio upravljačka prava nad INA-om "podmazivanjem" Sanadera, optuženik se branio da je činio sve da bi zaštitio interese hrvatske strane u toj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo