Sanaderova nepopularnost nema granica

Jadranka Kosor popularnija je no ikad. Više je vole čak i od Ive Josipovića. Stranka joj je, doduše, bolje stajala u mandatu Ive Sanadera, pokazao je CRO Demoskop.

2.12.2009.
17:37
VOYO logo

Osim što je drugoplasirana s 10,7 posto izbora i jedina je zabilježila rast podrške na listi najpopularnijih političara, odmah iza tradicionalno prvog Stjepana Mesića (21,8 posto), premijerka Jadranka Kosor je toliko popularna da se nije uopće našla na top deset negativaca u politici!

Iza premijerke na listi pozitivaca slijede predsjednički kandidati Ivo Josipović s 10,4 posto izbora, Milan Bandić sa šest posto pa njegov sad već bivši stranački šef Zoran Milanović s izborom od 5,2 posto. U prvih deset pozitivaca redom su sve predsjednički kandidati i kandidatkinje: Nadan Vidošević (3,4 posto), Vesna Pusić (3,2 posto) i Damir Kajin (2,9 posto), Dragan Primorac (2,3 posto) i Andrija Hebrang (1,9 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi predsjednički kandidati su po popularnosti pali u odnosu na mjesec ranije, osim Primorca, koji je rastao za 1,83 posto i Hebranga koji je stagnirao.

Negativci su posloženi na sljedeći način: nenadmašni Ivo Sanader s 27,9 posto izbora i porastom od dva postotna boda u odnosu na prošli mjesec, Hebrang s 14,5 posto izbora, opcija "svi su političari negativni" s 11,8 posto ispitanika, što je nakon prošlomjesečnog potpunog nezadovoljstva javnog mnijenja ipak mali napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Šeks je na četvrtom mjestu ljestvice negativnog doživljaja s izborom od 5,6 posto, Z. Milanović s 4,9 posto izbora nalazi se na petom mjestu, Milan Bandić s 3 posto (za +1,8 postotnih bodova je negativniji otkad je započeo predsjedničku kampanju), zatim predsjednik Mesić s 2,7 posto, Ivan Šuker s 2,4 posto, D. Kajin s 2 posto i Luka Bebić s 1,9 posto.

Previranja u HDZ-u nakon odlaska Ive Sanadera koristila su SDP-u čija popularnost raste od lipnja, a do prosinca je narasla za tri postotna boda, na 31 posto. HDZ polako raste i ustalio se na 24,2 posto podrške ovaj mjesec, iako se još nije oporavio od drastičnog pada s 27,3 posto na kojima su bili u lipnju, kad je Sanaderovim bijegom krenulo nizbrdo. Dno su dotakli u rujnu na 21,9 posto. HNS je od posljednjih parlamentarnih izbora treća stranka s 6,8 posto izbora, a iznad izbornog praga "izronio" je još jedino HSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Kosor je nadmašila Sanadera po percepciji obavljenog posla: rad koalicijske Vlada ima najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 2,94, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u svibnju 2008. godine.

Prethodni članci:

arti-200911280228006 arti-200911190046006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo