Sanader traži Austrijance da ga hitno izruče Hrvatskoj

Ivo Sanader je najavio da će od austrijskih pravosudnih tijela na sudskom ročištu zakazanom za 21. lipnja zatražiti hitno izručenje.

9.6.2011.
19:55
VOYO logo

Ivo Sanader tražit će od austrijskih pravosudnih tijela da ga hitno izruče Hrvatskoj! Potvrdio nam je to njegov odvjetnik Goran Suić navodeći kako će bivši premijer zahtjev za izručenje formalizirati na sudskom ročištu zakazanom za 21. lipnja.

Suić kaže kako Sanader navodi da se njegovo ime posljednjih dana veže uz ulazak u EU i to u negativnom kontekstu, a da on završetak pregovora, koje je Hrvatska zaslužila, vidi kao "konac procesa koji je pred puno godina i sam započeo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz tog sam razloga donio odluku da na ročištu 21. lipnja 2011. zatražim hitan postupak izručenja Hrvatskoj. U sudskom postupku u Hrvatskoj želim dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju meni na teret", stoji u Sanaderovoj izjavi sastavljenoj u srijedu, 9. lipnja, a koju nam je prenio njegov odvjetnik.

Na pitanje koliko bi mogao trajati proces izručenja Suić je kazao: "Ne želim nagađati, ali vjerujem da će se sve odigrati vrlo brzo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Suić je nedavno na Sanaderovo traženje poslao pismo Jadranki Kosor te čelnicima europskih institucija i parlamentarnih stranaka u RH u kojem se naglašava da protiv Sanadera nikada nije podignuta niti jedna optužnica, a kamoli brojne optužnice, kako se to sugerira u izvješću Vlade o ispunjenju obveza iz 23. poglavlja.

''Iznositi apsolutne neistine, a da ne kažem svjesno lažirati podatke u izvješću, sigurno nije put kojim RH treba ići'', pisao Sanaderov odvjetnik u tom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izručenje u roku tjedan do dva

Poznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo za Danas.hr je procijenio da od formalnog zahtjeva za hitno izručenje do samog procesa izručenja ne bi smjelo proći previše vremena, tako da bi Sanader u Hrvatsku trebao stići već krajem lipnja ili u prvoj polovini srpnja.

"Radi se o tjedan ili dva dok se formalno ne napiše odluka o izručenju te ne organizira sam postupak izručenja", rekao je Nobilo. Samo Sanaderovo objašnjenje zbog čega je zatražio izručenje Nobilo nije želio komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih ulazio u to zbog složenosti odnosa", rekao je Nobilo koji inače brani Damira Polančeca, jednog od najbližih Sanaderovih suradnika.

U odvjetničkim krugovima, pak, neslužbeno doznajemo kako je po njima Sanader napravio golemu grešku u koracima kada je odlučio pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da bi bio u pritvoru neko vrijeme zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali danas bi već bio na slobodi", kaže nam jedan od njih te tumači kako sada kad ga austrijske vlasti izruče postoji pravna osnova da se Sanadera zbog činjenice da je bježao zadrži u pritvoru do okončanja procesa što može potrajati godinama.

Pusić: Njegov utjecaj na pregovore ravan je nuli

Komentar na Sanaderovo traženje hitnog izručenja, zatražili smo u Vladi. "Ne komentiramo pritvorene osobe", samo nam je kratko odgovorio glasnogovornik Mladen Pavić. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić oštro je odbacila mogućnost da pitanje izručenja Ive Sanadera ima bilo kakve veze sa dovršetkom hrvatskih pregovora o članstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegov utjecaj na pregovore ravan je nuli. On je u pravosudnom, a ne u pregovaračkom procesu", istaknula je za Danas.hr Vesna Pusić, te navela da je puka slučajnost da se njegov zahtjev vremenski poklapa sa terminom završetka pregovora.

"Da li to ima veze s činjenicom da je austrijsko pravosuđe pred odlukom o izručenju, pa je Sanader tu odluku želio preduhitriti, to ne znam", navela je Pusić koja smatra da slučaj Sanader treba u potpunosti prepustiti pravosuđu i ne koristiti ga za dnevnopolitičke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe i u Hrvatskoj i Austriji

Nakon što je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj o izručenju bi 21. lipnja trebalo raspravljati Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu. Bivši hrvatski premijer u Austriji je uhićen 10. prosinca na osnovu tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Sanadera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva, od afere Fimi medija, nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201106020082006 arti-201105310883006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo