Sanader je dio ukradenog novca dao lobistima EU?

17.1.2011.
11:28
VOYO logo

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravljat će 25. siječnja u drugom čitanju o Swobodinu izvješću i podnesenim amandmanima, a dan poslije, 26. siječnja, Odbor će izglasati prijedlog rezolucije koji se onda upućuje na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta, koji bi o tome trebao glasati u veljači 2011.

Troje zastupnika iz socijalističke frakcije u Europskom parlamentu Goran Farm (Švedska), Richard Howitt (Velika Britanija) i Veroniqe De Keyser (Belgija) podnijeli su amandman u kojem se izražava "ozbiljna zabrinutost zbog svjedočenja bivšeg šefa hrvatske carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića pred nacionalnom antikorupcijskom agencijom USKOK, posebice u pogledu uporabe novca stečenog kroz nezakonito poslovanje za plaćanje lobista u Bruxellesu". U amandmanu se također poziva tijelo EU za borbu protiv prijevara OLAF da "tijesno surađuje s hrvatskim vlastima kako bi se to pitanje razjasnilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Swoboda ublažio raširenost korupcije u zemlji

Isti zastupnici čestitaju Hrvatskoj na pokazanoj "hrabrosti u pogledu optužbi za korupciju svoje političke elite", te se "u tom pogledu bilježi zahtjev Ureda hrvatskog državnog odvjetnika za skidanje imuniteta Ivi Sanaderu i izdavanje uhidbenog naloga, te se od hrvatskog i austrijskog pravnog sustava očekuje da djeluju sukladno načelima sudske neovisnosti i pravilima EU o izručenju".

Borba protiv korupcije ključna

Najveći dio amandmana odnosi se na borbu protiv korupcije. Izvjestitelj Swoboda podnio je amandman na svoj tekst u kojemu ponešto ublažava raširenost korupcije u zemlji. Umjesto rečenice da korupcija "ostaje široko rasprostranjena u Hrvatskoj i da korupcija obuhvaća gotovo sve segmenta društva, Swoboda sada predlaže da se kaže "kako se čini da je korupcija široko rasprostranjena i kako se čini da obuhvaća gotovo sve segmente društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici Europske pučke stranke Bernd Posselt (Njemačka) i Cristian Dan Preda (Rumunjska) predložili su da se izbaci dio o širokoj rasprostranjenosti korupcije te da se pozdrave napori hrvatske vlade u "zauzimanju čvrstog stajališta protiv svih oblika korupcije".

'Ne može se s punom sigurnošću utvrditi da topnički dnevnici postoje'

Nekoliko amandmana odnosi se na hrvatsku suradnju s Haškim sudom, ali se u svima zadržava dio iz originalnog Swobodina izvješća u kojem se Vijeće EU poziva da uzme u obzir odluku Sudskog vijeća prema kojoj se ne može s punom sigurnošću utvrditi da topnički dnevnici, koje tužiteljstvo traži, još uvijek postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski zastupnici iz socijalističke frakcije Tanja Fajon i Zoran Thaler podnijeli su amandman u kojem kažu da se "sloboda izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija općenito poštuju", a hrvatske vlasti se pozivaju da "pojačaju istragu o prijetnjama novinarima koji rade na slučajevima korupcije, organiziranog kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti". Oni također pozdravljaju presudu za ubojstvo Ive Pukanića, ali ističu da HRT i dalje ima poteškoća s izborom novog ravnatelja.

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101160158006 arti-201101160007006 arti-201101160043006 arti-201101150011006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo