Sanader i Hypo banka pod istragom DORH-a

Državno odvjetništvo zatražilo je od austrijskih državnih tijela provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria i navodnih kaznenih djela.

17.12.2009.
1:09
VOYO logo

arti-200912160605006Državno odvjetništvo izvijestilo je da je u okviru međunarodne pravne pomoći putem austrijskih državnih tijela zatražilo provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria, u kojem su navodno ta tijela pronašla dokumente koji upućuju na možebitna kaznena djela povezana s pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj.

DORH u priopćenju demantira izjavu predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željka Jovanovića da im je to vijeće dostavilo ''vrlo opsežnu dokumentaciju'' o slučaju Hypo banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH odgovara da su im dostavljeni tekstovi koje je Domagoj Margetić objavio na svojem internetskom portalu necenzurirano.com. Osim tih tekstova, koji su i prije bili dostupni, napominjemo kako spomenuto vijeće nije državnom odvjetništvu dostavilo nikakvu drugu dokumentaciju, stoji u priopćenju DORH-a.

Podsjetimo, u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Gordanom Malićem doznali smo da je umalo otkazan dio emisije Otvoreno u kojem je trebao prezentirati dokumente koji navodno pokazuju da je 2000. godine Ivo Sanader primio proviziju od Hypo Alpe Adria Grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200912150451006U dokumentaciji Malića spominje se kako je financijska tajnica M. Š. u Globus grupi Miroslava Kutle državnim tužiteljima dokumentirala priču o gotovinskim isplatama što ih je hercegovački tajkun tokom devedesetih godina prakticirao kad su u pitanju bile brojne persone iz HDZ-ove elite i poslovnog okruženja Globus grupe.

Među tim dokumentima navodno se nalaze dokazi da je Ivi Sanaderu isplaćeno ukupno 800 tisuća njemačkih maraka, a u iskazu bivše Kutline činovnice navodno se nalazi i Ivić Pašalić koji je dobio 150 tisuća DEM, Neven Barač (200 tisuća DEM) i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912160300006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo