Samo tri poslanika stižu autobusom

Dolaze kolima da benzin naplate

9.5.2013.
6:59
VOYO logo

Kako prenose Večernje novosti, gotovo 60 odsto parlamentaraca koji su tokom 2012. godine „prošli“ kroz zakonodavni dom, do Trga Nikole Pašića stizalo je isključivo automobilom, što je državnu kasu olakšalo za 53 miliona dinara, dok je svega troje poslanika koristilo samo autobus.

Ukupno njih 23 opredelilo se za obe mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci iz godišnjeg finansijskog izveštaja parlamenta pokazuju da od 435 poslanika koji su prošle godine prošli kroz klupe, čak njih 246 nije želelo da iskoristi mogućnost korišćenja javnog prevoza, već su se opredelili za, u većini slučajeva, skuplju varijantu.

Najviše novca za korišćenje sopstvenog automobila tokom prošle godine isplaćeno je poslaniku Milanu Lapčeviću (DSS) 637.091 dinar, dok je njegova stranačka kolegenica Donka Banović dobila nepunih 3.000 dinara manje. Na treće mestu nalazi se Laslo Varga (SVM), koji je dolaske do zakonodavnog doma naplatio 618.160 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz skupštinske kase na ime korišćenja javnog prevoza 26 poslanika je 2012. dobilo 221.340 dinara, a više od trećine tog novca je otišlo na račun Zlate Đerić (NS) - 87.670 dinara. Gordana Rajkov (URS) karte je naplatila 63.800, dok su ostali poslanici dobili po nekoliko hiljada dinara.

Koji će prevoz da koristi poslanik zavisi od njegove lične odluke, a troškovi im se isplaćuju samo kada imaju obaveze u Skupštini, odnosno ne plaća im se gorivo ukoliko dolaze do parlamenta bez konkretnog razloga. I parking biraju sami. Ako neko odluči da ode u garažu, mi ne možemo da ga sprečimo, već moramo da pokrijemo trošak”, objašnjava za Novosti Zoran Babić, predsednik Administrativnog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ostavljanje „četvorotočkaša“ izvan skupštinskog platoa prošle godine je beogradskom „Parking servisu“ isplaćeno 769.000 dinara. Najveći ceh napravila je poslanik Nevena Stojanović (JS) - 92.535 dinara. Slede Božidar Delić (SRS) sa 59.100 i Olgica Batić (DHSS) sa 50.405 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo