recenzija albuma 'bliss' / Samo lijepe riječi za ove Riječane: 'Svjetski, a naše!'

Image

Iako su se odmah na početku oko ovih momaka stvorile teorije zavjere kako su proračunati, 'fejk', iskorištavaju staru isprobanu formulu za uspjeh za van, to se ne čini tako na prvo, drugo niti čak treće slušanje. A nakon tog trećeg slušanja albuma ste zaraženi, voljeli li ih ne.

2.6.2014.
11:00
VOYO logo

Najavni singl 'Maggie' je obećavao, a ostatak albuma 'Bliss' riječkog benda Jonathan je opravdao očekivanja.

Iako su se odmah na početku oko ovih momaka stvorile teorije  zavjere  kako su proračunati, 'fejk', iskorištavaju staru isprobanu formulu za uspjeh za van, to se ne čini tako na prvo, drugo niti čak treće slušanje. A nakon tog trećeg slušanja albuma ste zaraženi, voljeli li ih ne.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bliss' donosi pedesetak minuta odlično odsviranih, otpjevanih i produciranih 12 pjesama. 'Svjetsko, naše', iako je teško zamisliti da je ovaj glazbeni napitak izašao iz hrvatskog laboratorija.

Najveći dio pjesama im je plesan, no one koje udaraju u srce su upravo one psihodelične i introspektivne, poput 'Pictures', koja mi je uz kaubojsku 'Communicate!' favorit na albumu. Stilski gledano na njemu ima i poskočica koje vas ekspresno podignu, ali i post rock melodija uz koje se zamislite i izgubite u svijetu mašte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoranov, na trenutke mekani, na trenutke hrapavi vokal, samo dodaje cijelom tom mračnjačkom štihu i čini ga zaokruženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jonathan postoje od 2011. godine, a već su napravili zavidne rezultate, a ovaj studijski album samo najavljuje da bolja vremena za hrvatsku rock scenu samo dolaze. Ako 'Bliss' na momente i ima slabi momenat, on je dobro sakriven.

Vratit ću se još jednom na 'hejtere' s početka teksta...Mnogi su zaboravili jednostavno uživati u dobroj melodiji, a ne secirati motiv svakog stiha, riffa, solaže, scenskog nastupa. Ako Jonathani i forsiraju neku već odavno isprobanu formulu uspjeha, jedino im inovativnost može pomoći i da uspiju. Jer publika prepoznaje 'fejkere'. A koliko ja vidim, uspjeva im, publika je prepoznala nešto novo i vole ih. I ja zajedno s njima, bez puno filozofije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Album možete besplatno skinuti i poslušati na Bandcamp stranici benda, kao i na YouTube-u, a intervju s karizmatičnim momcima iz Jonathana pročitajte OVDJE.

Popis pjesama:
1. Umbrellas In The Sun
2. Communicate!
3. Maggie
4. Pictures
5. Hands
6. Paperman
7. Sweat (3am)
8. Mama I’m Ready
9. XYZ
10. School
11. Love
12. Wicked Games

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjena: 9/10

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo