Samo jedna država u Europi ima veći porez od nas!

Hrvatska se na jednoj tablici našla na samom vrhu zemalja Europske unije.

11.10.2013.
13:44
VOYO logo

Jedna od mjera za smanjivanje proračunskog deficita, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2014., jest povećanje međustope PDV-a sa 10 na 13 posto. Veći PDV tako bi se trebao obračunati na jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu, opskrbu vodom, ugostiteljske i turističke usluge, određene novine i časopise, ulaznice za koncerte i časopise za kulturu i umjetnost.

Iako tri postotna boda naizgled ne predstavljaju veliku promjenu, implikacije su mnogo veće: stope PDV-a bit će među najvišima u Europi, a nova porezna promjena donosi nemir u gospodarstvo i šalje poruku o nestabilnom poreznom okruženju, izvijestio je Institut za javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje se nalazi Hrvatska?

Hrvatska se po općoj stopi PDV-a od 25 posto i predloženoj međustopi od 13 posto nalazi na samom vrhu tablice. Iznad je jedino Mađarska sa PDV-om od 27 posto i međustopom od 18 posto. 25 posto PDV-a imaju Šveđani i Danci, no dok Švedska ima međustopu od 12 posto, Danska je uopće nema.

Opća stopa i predložena međustopa PDV-a u Hrvatskoj je više od prosjeka (25 u odnosu na 21,5 posto i 12 u odnosu na 10,4 posto), a snižena stopa je niža od prosjeka (5 posto u odnosu na 6,7 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo