FRAPANTAN PODATAK: / Pazite sad ovo - samo je jedan državni službenik dobio otkaz u 2018. Da, dobro ste pročitali

Image
Foto: Getty Images

U državnoj službi tijekom 2018. godine otpušten je samo jedan zaposlenik

18.2.2019.
17:09
Getty Images
VOYO logo

I dok su u privatnom sektoru u 2018. godini mnogi ostali bez posla, državnoj službi je samo jedan zaposlenik dobio otkaz tijekom prošle godine, piše Jutarnji list. Iako je napravio tešku povredu službene dužnosti, žalio se se odluku, pa ostaje mogućnost da na kraju bude vraćen na posao.

Naime, zaposleniku Ministarstva financija, točnije Porezne uprave, odlukom Službeničkog suda u Zagrebu, 28. studenoga izrečena je kazna otkaza jer je počinio tešku povredu službene dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezakonito osnovao trgovačko društvo

Uvidom u sudski registar, otkriveno je da je službenik tijekom rada u Poreznoj upravi osnovao trgovačko društvo u kojem je istodobno bio upisan kao jedini član uprave društva odnosno direktor. Otvaranje trgovačkih društava, nad kojima Porezna uprava obavlja nadzor, nije dopušteno njezinim službenicima, pa obavljanje takvih poslova predstavlja sukob interesa, obrazložio je sud.

Službenik je, također, poslove direktora privatne tvrtke obavljao u vrijeme kada je na radnom mjestu u Poreznoj upravi bio na dugotrajnom bolovanju i neplaćenom dopustu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće Ministarstva uprave

Ministarstvo uprave prošli je tjedan objavilo redovno godišnje Izvješće o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika te su naveli kako su tijekom 2018. donesene samo dvije odluke o prestanku radnog odnosa.

Jedna od tih odluka bila je donesena pred Službeničkim sudom u Zagrebu, a drugu je izrekao sud u Rijeci. Međutim, kako doznaje Jutarnji list, na riječkom Službeničkom sudu ipak tijekom 2018. godine nisu izrekli ni jednu kaznu prestanka radnog odnosa, pa je ipak tijekom 2018. godine iz državne slube otpušten samo jedan službenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine također zabilježen značajan pad broja pritužbi na birokrate, točnije 11,22 posto u odnosu na godinu prije, piše u Izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo