SALVETA PO SALVETA... PRESPORO: / Šibenski knjižničari mole Boga za buru, ona im je najbolji saveznik u poslu

Image
Foto: Šibenik.in

U napornom poslu spašavanja knjiga iz šibenske Gradske knjižnice, nakon poplave, tamošnjim djelatnicima može pomoći samo bura.

29.10.2015.
10:52
Šibenik.in
VOYO logo

Nevrijeme koje je nedavno uzrokovalo poplavu u Šibeniku nanijelo je veliku štetu tamošnjoj knjižnici Juraj Šižgorić pa sad njeni djelatnici ulažu velike napore kako bi osušili i spasili smočene knjige i raritetne novine koje posjeduju. No, posao je toliko težak da će trajati mjesecima stoga svi skupa mole Boga za buru, piše Šibenik.in.

Image
POTOPLJEN ŠIBENIK I OKOLICA: /

Vodena bujica nosila sve pred sobom, cijela naselja bez struje

Image
POTOPLJEN ŠIBENIK I OKOLICA: /

Vodena bujica nosila sve pred sobom, cijela naselja bez struje

"Sreća u nesreći je da su stradale one manje bitne knjige, najvažnije su ostale na suhom. Ipak, ima tu vrijednih kompleta novina, na primjer mi jedini u Hrvatskoj imamo cijeli komplet Plavog vjesnika i to smo srećom uspjeli osušiti i spasiti. Bura nam je najveći saveznik, kada zapuše u jedno jutro napravi posla za koji nam inače treba četiri dana", ispričao je ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okreće se stranica po stranica i umeću salvete

Knjige se suše posvuda - na svim odjelima, po hodnicima pa čak i na terasi. Djelatnici ih suše cijele dane okrećući stranicu po stranicu i umećući među njih suhe salvete. Kad salvete upiju vlagu, ponavljaju postupak. Navčer unose knjige s terase i ujutro ih ponovno iznose. Kako bi se posao što prije završio, Crveni križ im je posudio i odvlaživače vlage, piše Šibenik.in.

Unatoč tome, posao će trajati mjesecima, a kad ga završe građu će morati odnijeti u onaj isti prostor koji je bio poplavljen, jer drugog nemaju. Pritom će se nadati da se scenarij koji se nedavno dogodio i koji im je u prvi mah i suze natjerao na oči, više nikada neće ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik.in/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo