Povijesni prometni iskorak / Sada električnim autom možete bezbrižno na more: U rad pušteno 16 novih e-punionica na autocestama

HEP-ove e-punionice omogućit će vožnju električnim autoom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora

10.7.2019.
20:05
VOYO logo

Sa svojim limenim ljubimcem na električni pogon Vedran je svakodnevno u gradskoj vožnji, no rjeđe na autocesti. 

''Mislim da su tamo kod Rijeke stavili novu punionicu tako da do Istre bi dobro prošao. Do Dalmacije ne bi išao i mislim da bi struktura mogla biti bolja'', kaže Vedran Bogdanović, vozač električnog automobila. 

No, put do mora prvi put omogućava vožnja električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora s prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Teslom 6 testirali smo put od graničnog prijelaza Bregana do Brinja.  Prva postaja punionica na odmorištu u Vukovoj Gorici. 

Na potrošnju energije utječu vremenski uvjeti i način vožnje te uzbrdice.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Punjenje za ovaj automobil na punionici sa istosmjernom strujom i snagom od 50 kilovata ga može dovesti od 15 do 85 posto za nekih 45 minuta'', objašnjava  Matej Gržeta, član tima za e-Mobilnost HEP-a. 

S 48 milijuna eura EU sufinacira mrežu od 309 punionica na području 6 država srednje Europe, a Hrvatska postaje dio Transeuropske prometne mreže. HEP je uložio 60 milijuna kuna u 57 punionica na autocestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi planiramo preko 100 postaviti u narednom ciklusu do 2020. godine, zato mi koristimo vlastite resurse, vlastita sredstva'', kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a. 

Oko 40 punionica za električne automobile na autocestama i u smjeru Lipovca na kontinentu, bit će na odmorištima pokraj benzinskih postaja. Puniti se već može na odmorištu Brinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako trebate kvalitetno gorivo, e-punjač, kavu - dobrodošli ste. Želimo učiniti sve za naše kupce'', poručuje Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e.  

''Jako je bitno da postignemo što više smanjivanja stakleničkih plinova kroz smanjivanje upotrebe fosilnih goriva'', kaže Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brigu o energetici i i okolišu, s punionicama na autocestama od Bregane do mora - do razvoja turizma. Strancima kartice za punionice nisu potrebne, a još ove godine punjenje je besplatno.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo