SAD JE KONAČNO, KINO EUROPA STAVLJA KLJUČ U BRAVU: / Grad ne odustaje, Propeler film i ZFF najavljuju niz akcija

Image
Foto: ilustracija, Tomislav Miletić / PIXSELL

Nakon što je Grad potvrdio da ne odustaje od zatvaranja vrata kina Europa, iz Propeler filma i Zagreb Film Festivala najavljuju akcije do 1. lipnja ove godine kada trebaju izaći iz kina

23.4.2019.
10:04
ilustracija, Tomislav Miletić / PIXSELL
VOYO logo

Unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival, gradska uprava odlučila je zatvoriti vrata kina Europa. Priopćili su to iz Zagreb Film Festivala i Propeler filma d.o.o. navodeći kako su im na njihov upit o nastavku rada do početka obnove iz Gradskog ureda za imovinko-pravne poslove i imovinu odgovorili da Grad ostaje kod ranije iznesenih navoda po kojima se istekom ugovora 1. lipnja ove godine, Kino Europa mora predati u posjed Gradu Zagrebu.

Time su, tvrde, odbijene njihove molbe o nezatvaranju, ali i odbijeni modeli obnove koje su predložili, a prema kojima sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KINO EUROPA PRELAZI U RUKE VINKA BREŠANA? Poznati redatelj: /

‘O tome ne znam ništa’

Image
KINO EUROPA PRELAZI U RUKE VINKA BREŠANA? Poznati redatelj: /

‘O tome ne znam ništa’

Ni nacrta, ni planova, ni ...

"Umjesto toga, najavljuju se 'pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta' za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva", navodi se u priopćenju.

Iz Zagreb Film Festivala i Propeler filma ističu kako su unatrag deset godina kino Europa doveli do statusa kina s najboljim programom u Europi, koje je u 2018. godini posjetilo 120.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga izražavaju zabrinutost za sve programe koji se trebaju održati u kinu nakon 1. lipnja, a za koje su već raspoređena sredstva i lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora.

Nastavak bitke

Ističu i kako će nastaviti svoju borbu za kino Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu", zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo