Hasanbegović u rtl-u danas / 'Sad je jasno da su priče o fašizmu bile floskule, DORH ne smije stati samo na Hribaru kada se radi o HAVC-u'

Hrvoje Hribar odbacuje sve optužbe i tvrdi da se protiv njega i HAVC-a "posljednjih 12 mjeseci vodi prava Goebbelsovska kampanja"

6.2.2017.
19:14
VOYO logo
Image
sjednica upravnog odbora /

HAVC bez ravnatelja: Hrvoje Hribar razriješen na vlastiti zahtjev

Image
sjednica upravnog odbora /

HAVC bez ravnatelja: Hrvoje Hribar razriješen na vlastiti zahtjev

Nakon nalaza Državne revizije, odlazi i čelni čovjek HAVC-a, Hrvoje Hribar. Ona je, uz ostalo, ustanovila da su u 2015. sredstva za programe i projekte dodjeljivana netransparentno i bez kriterija, da je za garažno mjesto potrošeno 12 tisuća kuna, iako HAVC nema službeni automobil, da su vanjskim suradnicima plaćani troškovi mobitela u iznosu od 46 tisuća kuna, da nisu naplaćeni dugovi te da nije donesen plan nabave.

Uloga Upravnoga odbora je definirana zakonom i statutom i Upravni odbor, što stoji na stranicama HAVC-a, skrbi o zakonitosti djelovanja, o raspolaganju financijskim sredstivma i, u krajnjoj liniji, upravlja HAVC-om. Stoga smo ugostili bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je među prvima žestoko krenuo na Hribara 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi vaši prigovori svojedobno su diskreditirani s ideoloških pozicija. Kako ste doživjeli nalaz Državne revizije?

Dakle i sada, a to je tek jedan od slučajeva, jasno je da posezanje za ideološkim floskulama fašizam-antifašizam kroz proteklih godinu dana predstavlja smokvin list iza kojega su se krili, u pravilu, parcijalni klijentelistički interesi. ovaj nalaz Državne revizije predstavlja potvrdu stavova koje sam zastupao u proteklih godinu dana. kao što sam jučer najavio, ostvario se jedan jedini mogući scenarij, odlazak Hribara. Po mome mišljenu Upravni odbor se trebao odmah sastati po primitku nalaza Državne revizije i smijeniti Hribara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada već spominjete Upravni odbor, kako vidite ulogu aktualne ministrice? Naime, upravo je ona bila u Upravnom odboru te 2015. godine i naravno za pretpostaviti je da je imala sponzaje o svemu ovome što se događalo u havcu.

Uloga Upravnoga odbora je definirana zakonom i statutom i Upravni odbor, što stoji na stranicama HAVC-a, skrbi o zakonitosti djelovanja, o raspolaganju financijskim sredstivma i, u krajnjoj liniji, upravlja HAVC-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li i ona odgovorna?

Ja ne bih nikoga izuzimao od odgovornosti. DORH nakon ovoga ne smije stati samo na ulozi gospodina Hribara, treba se zači dubinski u djelovanje HAVC-a, a o svim odgovornostima konačni pravorijek mora dati sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne izuzimate ni nju, savršeno ste jasni. Njezin ured je u priopćenju za RTL naveo da ste i vi krivi jer ste prošle godine blokirali onaj dogovor sa iznosima iznad 200 tisuća kuna.

Iako sam svih ovih dana izbjegavao osobnu raspravu, ipak moram reći da njezina današnja izjava da do svega ovoga ne bi došlo da je postojao dijalog između mene i HAVC-a predstavlja prvorazredni cinizam i zapravo prebacivanje odgovornosti s onoga koji je zlorabio moć na mene kao tadašnjega ministra koji je to pokušao spriječiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda dijalogiziranje s gospodinom Hribarom znaju svi oni koji ga poznaju, a o tome svjedočiti iz prve ruke može i gospođa Obuljen-Koržinek koja je kao članica Upravnog odbora HAVC-a prisustovala našim razgovorima. Dakle, ja sam odbio isprazna dijalogiziranja, posegnuo sam za jedinim zakonskim instrumentom koji sam imao, a to je Upravni nadzor ministarstva kulture kojega je gospodin Hribar odbio provesti uz iznimku jedne mjere, a to je da je morao odustati od odluke koju je sam donio da dobiva primanja od HAVC-a još neko vrijeme i nakon što prestane biti ravnatelj HAVC-a.

Pošto smo pri kraju razgovora moram vas pitati jednu stvar. Napad na Hribara neki su doživljavali, a i on sam kaže, kao napad na hrvatsku filmsku industriju. Međutim već danas filmaši mi javljaju da je krenula kolati infromacija koja meni osobno zvuči nevjerojatno, da ste Vi zainteresirani za glavnu poziciju u HAVC-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da nisam. To je bizarna informacija. Moto djelovanja gospodina Hribara je glasio "Ja sam HAVC, a svatko kritizranje moga djelovanja je udar na hrvatski film". Pametnom dosta.

Još jedno pitanje za kraj. Premijer Plenković najavio je donošenje novog Zakona o arhivu, a Petrov je najavio otvaranje arhiva. Neki tvrde da je otvaranje komunističkih dosjea "lov na vještice". Što vama to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To tvrde oni koji imaju nečistu savjest. To nije lov na vještice, to je civilizacijska stečevina i to je tek prvi i minimalni preduvjet za ulazak u proces cjelovitg suočavanja s jugoslavenskom komunističkom baštinom i njezinom pogubnim društvenim posljedicama koje još uvijek egzistiraju u hrvatskom društvu.

U HAVC nećete, a što je s Gradom Zagrebom? Stalno se spominjete kao mogući kadndidat za gradonačelnika.Kada bi vam rekli u HDZ-u "ajde", biste li?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko mi to nije rekao. Ja nisam kandidat za gradonačelnika Grada zagreba.

A da vam kažu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja nisam kandidat za gradonačelnika Grada zagreba.

Da vam kažu biste li, imate li te političke hrabrosti da kažete "Idem u utrku za glavni grad"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, u ovim okolnostima nemam.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo