'PRISILJENI SMO REAGIRATI' / Saborski Odbor neugodno iznenađen odlukom suda u Rijeci za osumnjičenog pedofila (85) koji je napastovao djevojčicu (15)

Image
Foto: Shutterstock

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport priopćio je u petak da su neugodno iznenađeni informacijom da je osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke, sutkinja Županijskog suda u Rijeci izrekla mjeru opreza, umjesto istražnog zatvora, kao što je zatražilo tužiteljstvo

25.8.2023.
15:56
Shutterstock
VOYO logo

Osumnjičenom 85-godišnjaku, koji je kazneno prijavljen zbog spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci  nije odredila istražni zatvor nego mjere opreza, zbog kako se doznaje na sudu, životne dobi i zdravstvenog stanja osumnjičenog.

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Rijeci osumnjičenog 85-godišnjaka terete da je kazneno djelo počinio 16. kolovoza 2023. na području Primorsko-goranske županije, na štetu djeteta mlađeg od 15 godina, a tužiteljstvo je nakon ispitivanja predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i od ponavljanja kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odluku sutkinje Županijskog suda reagirali su iz saborski Odbor za obitelj, mlade i sport.

Image
POKUŠAO POBJEĆI /

Policija u Rovinju privela Austrijanca: Snimao je nagu djecu na plaži

Image
POKUŠAO POBJEĆI /

Policija u Rovinju privela Austrijanca: Snimao je nagu djecu na plaži

„Prisiljeni smo reagirati i ukazati na opetovanu i nerazumljivu blagost sudstva prema počiniteljima kaznenih djela spolne zlouporabe djece, osobito jer je u medijima navedeno kako su, u ovom konkretnom slučaju, ispunjene opće i posebne pretpostavke utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela, no usprkos toj činjenici, a zbog starosti počinitelja i njegova zdravstvenog stanja, sutkinja je odlučila ne poslati ga u istražni zatvor”, priopćio je sabori Odbor, čija je predsjednica Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za obitelj ističe kako ovo nije prvi put da pravosuđe neprimjereno blago reagira na kaznena djela protiv spolne slobode na štetu maloljetnika.

Apelira na sve suce koji rješavaju predmete kaznenih djela na štetu djece, a osobito radi spolne zlouporabe djece, da konačno prihvate činjenicu kako  su ovakva kaznena djela nanijela dugoročnu štetu mentalnom i fizičkom zdravlju žrtve, te da je cijela obitelj žrtve prisiljena nositi se s posljedicama ovakvog zlodjela. Ističu da objektivno ne može postojati olakšavajuća okolnost kojim bi se moglo umanjiti ovakvo zlodjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vrijeme je da i sudstvo počne slati poruke koje javnost šalje sa svakim novim slučajem otkrivenih zlodjela spolne zlouporabe djeteta, a to je da počinitelje treba najstrože osuditi, a žrtvama pružiti pomoć u najvećoj mogućoj mjeri”, stoji u priopćenju saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo