uvjeti su ispunjeni / Zastupnici su osudili EU jer Sjevernoj Makedoniji i Albaniji nije otvorila pretpristupne pregovore

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U Saboru su raspravljali o zemljama Zapadnog Balkana i slovenskoj blokadi Hrvatske

27.11.2019.
19:34
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom rasprave o Izvješću i sastancima Europskog vijeća, vladajući i oporba u srijedu su osudili činjenicu da nisu otvoreni pretpristupni pregovori Unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom iako su te države ispunile sve tražene zahtjeve. Komentirali su i slovensku blokadu Hrvatske glede ulaska u schengenski režim.

Klisović ocijenio da povećanje proračuna EU Hrvatskoj ne koristi

Joško Klisović (Klub SDP-a) rekao je kako su Sjeverna Makedonija i Albanija spremne za pristupne pregovore s Europskom unijom, ali da očito EU to nije. U vezi s pristupanjem schengenskom graničnom režimu, Klisović je rekao da je Hrvatska ispunila sve tehničke zahtjeve i da je to potvrdila i Europska komisija. Upitao je kako će se s obzirom na slovensku blokadu prema tome postaviti Hrvatska kao i prema najnovijem izvješću Slovenske obavještajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović je podržao povećanje proračuna Europske unije i uvođenje poreza na financijske transakcije i digitalne usluge. No, ocijenio je da to neće imati puno efekata za Hrvatsku ako i dalje bude posljednja država prema povlačenju novca iz EU fondova.

Podsjetio je kako je SDP podržao novi sastav Europske komisije u cjelini kako bi što prije počela raditi, no da to ne bi učinio da se glasovalo o svakom njezinom članu pojedinačno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu osvrnuo se na hrvatsku članicu u Komisiji Dubravku Šuicu i dodao kako nisu zadovoljni odgovorima koje je dala o svojoj imovini, kao ni činjenicom, kako kaže, da nije glasovala u Europskom parlamentu za osudu kršenja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj, kao ni za ravnopravnost spolova čime bi se izjednačile plaće muškaraca i žena za isti posao.

''Hrvatska nije dobro odradila zadaću''

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je Hrvatska najneravnopravnija država u Europskoj uniji jer nema hrabrosti zauzeti se za običnog čovjeka. Istaknuo je kako se treba boriti da hrvatski ljudi budu ravnopravni s drugim građanima Europske unije. "To je pitanje svih pitanja", poručio je Bulj. Upozorio je da je Hrvatska povukla samo 10 posto novčanih sredstava iz fondova Europske unije i da nije dobro odradila zadaću. Rekao je i da Hrvatska ima pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas, ali to ne čini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj je ustvrdio da Hrvatska vodi katastrofalnu politiku prema Srbiji, a da je ponašanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sramotno jer je, kako je rekao, "četniku Aleksandru Vučiću obećala da više neće spominjati velikosrpsku agresiju".

"To ne može biti dok se ne sazna sudbina svih nestalih u Domovinskom ratu i naplati ratna odšteta", istaknuo je Bulj. Upozorio je kako nije održana nijedna sjednica Povjerenstva za praćenje pristupnih pregovora Srbije Europskoj unij ni za mandata bivših ministara vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić i Davora Ive Stiera, a ni aktualnog Gordana Grlića Radmana, što je ocijenio nedopustivim i upitao zašto se toliko štiti Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo