TAKVA JE PROCEDURA / Sabor u četvrtak glasuje o povjerenju novom ministru obrane, ali dan ranije Anušića prvo čeka saslušanje

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru za obranu predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti

14.11.2023.
15:49
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor ovaj tjedan odlučivati će o kandidatu za novog ministra obrane Ivanu Anušiću, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći.

Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Anušić prije potvrde u Saboru, biti će u srijedu saslušan na nadležnom Odboru za obranu. Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Sabora u četvrtak potom će se glasati o povjerenju novom ministru bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar trebao bi položiti prisegu.

Image
'BOLJE JE DA RESOR VODI PROFESIONALAC' /

Vojni stručnjak tvrdi da je Anušić privremeno rješenje: 'Bit će na čelu MORH-a do izbora. To je pokrpavanje...'

Image
'BOLJE JE DA RESOR VODI PROFESIONALAC' /

Vojni stručnjak tvrdi da je Anušić privremeno rješenje: 'Bit će na čelu MORH-a do izbora. To je pokrpavanje...'

Tema je i ministrica poljoprivrede

U Sabor u srijedu tema će biti i ministrica poljoprivrede Marija Vučković o čijem će se opozivu na prijedlog 39 oporbenih zastupnika raspravljati na plenarnoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje povjerenja ministrici Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj a Slavonija baca na koljena.

Smatraju da se od početka pojave te bolesti u Hrvatskoj napravilo niz propusta, te neadekvatno i nestručno postupalo u borbi protiv bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afrička svinjska kuga kod domaćih svinja u svega dva i pol mjeseca proširila se s dva slučaja na više od 1000 dvorišta i 22 općine s tendencijom daljnjeg nekontroliranog širenja, navodi se uz ostalo u prijedlogu za opoziv Vučković.

Oporbeni prijedlog vlada je odbila, ocjenjujući da se zasniva na manipulacijama i dezinformacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je još jedna promašena inicijativa dijela oporbe, naravno u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlog koji je, moram priznati, jedan od lošijih, slabijih, gorih, koje smo vidjeli, potpuno inspiriran, manipulacijama i  dezinformacijama, kazao je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da protiv afričke svinjske kuge ne postoji ni cjepivo ni lijek, pa jedno preostaju mjere da se bolest suzbije.

Zakon o upravljanju državnim nekretninama i pokretninama

Prije te rasprave na dnevnom je redu u srijedu prijedlog novog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države, kojeg premijer ocjenjuje zaglavnim kamenom politike fiskalne i funkcionalne decentralizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateško, učinkovito i tržišno usmjereno raspolaganje državnom imovinom je cilj novog zakona, s naglaskom na politiku decentralizacije, ističe Plenković.

Financijska decentralizacija podrazumijeva da će se sredstvima uprihođenima od raspolaganja državnom imovinom raspolagati tako da će 60 posto pripasti državi, 20 posto nadležnoj županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave. Zakon bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, kaže resorni ministar Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku tjedna Sabor će raspraviti još nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima i prijedlogu Zakona o hrvatskom jeziku u prvom čitanju kojim se uređuje službena i javna uporaba hrvatskoga standardnog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku.

POGLEDAJTE VIDEO Anušić je dosad primao plaću od 2650 eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo