'Zaustaviti val iz SAD-a' / U Saboru pokrenuli proces za pobačaj u Ustavu: 'Glasovima birača HDZ-a na referendumu radujemo se najviše'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Vidimo što se dogodilo u SAD-u', 'zato to pravo u ustav uvodi i Francuska' kazali su i podsjetili da ogromna većina građana podržava pravo na pobačaj

8.7.2022.
12:53
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Na konferenciji za medije u Saboru predstavnici klubova zastupnika koji su danas podnijeli prijedlog za uvođenjem prava žena na pobačaj u Ustav, poručili su da vjeruju da u Saboru za to postoji potrebna dvotrećinska većina.

"Danas je 40 zastupnika u Hrvatskom saboru pokrenulo postupak promjene Ustava Republike Hrvatske tako da se u Ustav unese odredba sljedećeg sadržaja: 'Žena samostalno i slobodno odlučuje o rađanju. Država osigurava pretpostavke za ostvarivanje ovog prava'", kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVETI DUH /

Kaos u bolnici iz koje je krenuo 'slučaj Čavajda': Eskaliraju sukobi između zdravstvenih radnika i uprave

Image
SVETI DUH /

Kaos u bolnici iz koje je krenuo 'slučaj Čavajda': Eskaliraju sukobi između zdravstvenih radnika i uprave

"Svi mi koji ovdje stojimo pred vama, smatramo da su ljudska prava jedno od najvažnijih stvari koje definira je li jedno društvo doista demokratsko… Pravo žene na izbor, pravo žene da samostalno i slobodno odlučuje o svom tijelu je ljudsko pravo", dodao je i precizirao:

"SDP, Možemo!, HSS, GLAS; Centar, IDS, Reformisti, HSLS i posebno kolegice i kolege iz Radničke fronte koji su prvi govorili o ovome, podržavaju da se Ustav RH izmijeni. Stranke koje sam naveo, kao i Klub Socijaldemokrata, prikupili su potpise koji znače da će se u Hrvatskom saboru provesti rasprava, a onda i glasanje o tome da pravo na izbor uđe u hrvatski ustav. I kad uđe u Ustav, Hrvatskoj se neće moći dogoditi situacija kakva se dogodila u SAD-u da nakon što su žene 50 godina imale neko pravo, netko to potezom pera promijeni. To u Hrvatskoj neće biti moguće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je sve saborske zastupnike da ih podrže: "Ovo je nešto što je ispravno, ovo je nešto što uživa podršku građanki i građana Republike Hrvatske."

"Ako te podrške ne bude u Hrvatskom saboru, osiguranje da ova odredba uđe u Ustav, tražit ćemo drugdje. Tražiti za početak na hrvatskim ulicama i trgovima, kada ćemo pozvati građanke i građane ove zemlje da nas podrže u prikupljanju potpisa za referendum, a onda i na referendumu. Znamo da će taj referendum uspjeti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Peović iz RF-a zahvalila je kolegicama i kolegama na podršci "zahtjevu da se pravo na pobačaj vrati u hrvatski ustav: "To je pravo izboreno desetljećima borbe žena i ono nije palo s neba. Mi ga sada vraćamo u hrvatski Ustav gdje je bilo upisano od 1974. u bivšoj Jugoslaviji."

"Vidimo da sada Francusko radi isto to, po prvi put vraća to pravo u ustav, zato što je takvo pravo, upisano u ustav, vrlo teško poslije mijenjati", i ona se referirala na nedavnu presudu Vrhovnog suda u SAD-u, što je bila direktna posljedica ulaska u to tijelo sudaca koje je u svom mandatu imenovao Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvotrećinska većina i HDZ-ovih birača, podržava pravo žene na slobodan izbor. Važno je pokazati tko zagovara to pravo, a tko odudara od volje svojih birača", dodala je Peović, a ako bi Ustav u tom smjeru trebalo mijenjati na referendumu, kazala je: "Posebno će nam biti drago da će to tada potpisivati i glasači HDZ-a…"

Ivana Kekin (NL) kazala je i to da svjedočimo tome da predsjednik Vlade Andrej Plenković i HDZ stalno govore da je pravo na pobačaj u Hrvatskoj zajamčeno, a u praksi ono se ženama otežava ostvariti ili im se čak i onemogućava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš je u ime Kluba Centra i GLAS-a kazala da je riječ o "prijelomnoj točki": "To što se dogodilo u SAD-u je val koji zapljusnuo i sve obale Europe. Val koji će zapljusnuti i naše obale. Samo vidite što se događa u Poljskoj. EP je donio rezoluciju kojom se traži da pravo na legalan i siguran pobačaj se uvrsti u europsku Povelju o temeljnim pravima. Ovo nije svjetonazorsko pitanje, ovo je civilizacijsko pitanje."

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo