'Cijelu 2014. će uvoziti smeće i polusmeće od hrane'

23.4.2013.
18:05
VOYO logo

Iako su svi klubovi podržali prijedlog Zakona o informiranju potrošača o hrani, oporbu je zasmetalo što će se kaznene odredbe novog zakona primjenjivati tek od prosinca 2014. godine čime se, smatraju u oporbi, pogoduje onima koji varaju potrošače uvozeći i prodajući hranu niske kvalitete.

"Ovo je još jedan od dokaza da uvoznički lobij caruje Hrvatskom i nameće zakone", rekao je laburist Branko Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelu 2014. ovaj lobi ima mogućnost raditi ono što je do sad radio, uvoziti smeće i polusmeće od hrane", naglasio je HDSSB-ov Boro Grubišić.

"Nikome ne pogodujemo", odgovorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. "Ova odgoda je istovjetna početku primjene odredbi same uredbe. Znači, nismo mi izmišljali ništa novo, kako će vrijediti za ostale zemlje tako će vrijediti i za Hrvatsku", naglasio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem sa Slovenijom oko terana

Inače, ministar Jakovina je novinarima odgovorio i na pitanja vezana uz slovensko 'ne' Hrvatskoj oko terana. Jakovina je poručio da će Ministarstvo napraviti sve da se spasi što se može, poduzet će i pravne korake, no prstom upire u bivšu vlast i pregovarače. Kaže kod zaštite proizvoda bilo je propusta.

"Imamo strašno puno proizvoda. Ako imamo zaštićen baranjski kulen, a nemamo slavonski kulen, pitanje je zašto to nismo napravili. Da ne spominjemo i još niz proizvoda i u mliječnom sektoru, u povrću smo relativno napravili iskorak, ali i tu postoji još prostora, ulja, jako jako puno posla ispred nas", rekao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čobankoviću 'ovo sve neshvatljivo'

Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković na Jakovinine optužbe odgovara: najlakše je sada kriviti nekoga drugog. "Je li tu bilo nekih propusta treba vidjeti, tko je bio na određenim pozicijama i slično", kazao je Čobanković, dodavši kako njega kao ministra nitko nikada na nešto slično nije upozorio.

"Nikada nisam imao informacija o bilo kakvim problemima s ijednom sortom grožđa, a samim time i vina kao što je teran", rekao je Čobanković kojemu je 'ovo sve neshvatljivo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda možemo za svaku sortu tražiti isto, po toj logici, to apsolutno nije bio predmet pregovora", ponavio je bivši ministar poljoprivrede. "Ovakvih ekscesa, njih će vjerojatno još negdje biti. Jer, znate, to su neka specefična područja koja, bit ću iskren, možda nisu niti na pravi način unutar Europske unije riješena", zaključio je Čobanković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo