Što im je na tapeti? / Sabor počinje izjašnjavanjem o amandmanima na proračun, a ovaj tjedan i rasprava o Ćoriću

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sabor zasjeda do petka

23.11.2020.
8:42
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor počet će radni tjedan izjašnjavanjem o 300-tinjak amandmana što su ih na predloženi Državni proračun i proračune izvanproračunskih korisnika podnijeli mahom oporbeni zastupnici i klubovi.

Image
protukandidat čestitao /

Ministar obrane Mario Banožić je novi predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a

Image
protukandidat čestitao /

Ministar obrane Mario Banožić je novi predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a

Sabor će zasjedati do petka, donijeti Državni proračun za 2021., raspraviti izmjene Ovršnog zakona te prijedlog oporbe da se ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću iskaže nepovjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je nekoliko zastupnika davalo izjave ispred Bašćanske ploče u prostorijama Hrvatskog sabora, među njima i zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš te zastupnica iz redova Reformista Natalija Martinčević. 

Suverenisti su predstavili amandmane za demografsku obnovu. Traže 550.000 kuna za izgradnju memorijalnog centra za žrtve totalitarnih režima. Traže povećanje stipendije za studente i povećanje novca za rješavanje problema povremenih prijevoznika zbog Covid situacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proračun je lista lijepih želja. Nije realan. Proračun je predimenzioniran u nekim stavkama, u drugim nema novca. Rast od pet  posto je moguć u idućoj godini, ali samo zato što smo na dnu", ustvrdio je Zekanović.

Čak osam mjeseci nakon potresa nismo se makli. To pokazuje i proračun. Ovako obnova neće trajati desetljećima nego stoljećima. Nisu se stekli niti papirnati uvjeti da obnova počne", kazala je Mrak Taritaš čija je stranka dala 23 amandmana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirala je i održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

"Nisam u startu shvatila sto je to tvrda kohabitacija, sad jesam. Protiv radikalizacije se trebamo borit svi, ne riječima nego djelima. Plenkovic je trebao napravit rez i o pozdravu ZDS, a to nije napravio", smatra Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska zastupnica Martinčević pozvala je u ponedjeljak u Saboru da se ne opstruiraju mjere koje su uvedene u Varaždinskoj županiji zbog loše epidemiološke situacije.

Martinčević je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru rekla da su s prihvaćanjem oštrijih mjera u Varaždinskoj županiji počeli napadi na župana Radimira Čačića. Kaže da su neslaganje s mjerama izrazili gradonačelnici Varaždina i Novog Marofa, a tome se pridružio i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time su svi zajedno jasno pokazali tko je kroz protekle tjedne opstruirao naše napore da se donesu čvršće mjere i sačuva zdravlje građana", ocijenila je saborska zastupnica Reformista.

Krešo Beljak (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) ustvrdio je da smo na ponoru ekonomske krize, a da se vladajući ponašaju kao da se ne događa ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od vladajućih ne razumije u kakvoj situaciji je Hrvatska, u proračunu za 2021. nigdje nema štednje kao da se išta ne događa i kao da će netko s čarobnim štapićem riješiti sve probleme", rekao je Beljak. Pozvao je da se "glave stave skupa" i pokuša naći model kako prevladati krizu.

.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo