ODLUČENO JE / Beroš je spašen, opoziv u Saboru nije uspio; Grmoja krivo glasao: 'Je li opet HDZ kriv'

Image
Foto: Pixsell

Akcija oporbe u Saboru tako nije uspjela

8.7.2022.
9:16
Pixsell
VOYO logo

Današnja sjednica Sabora u 10 sati počela je glasanjem o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru Viliju Berošu izglasa nepovjerenje. Sa 51 glasom za i 78 protiv ipak nije prihvaćen opoziv ministra zdravstva, što je popraćeno gromoglasnim pljeskom i smijehom vladajućih zastupnika.

Netom prije glasanja, oporbeni klubovi zastupnika tražili su stanke od 10 minuta kako bi dodatno obrazložili svoje argumente za Berošev opoziv. Spominjale su se afere s trgovinom organima u KBC-u Zagreb, prevelikom broju kupljenih cjepiva, kontroliranju epidemije, Cuspisu, listama čekanja, dugovima u zdravstvu, no ništa od toga nije bio dovoljan razlog za njegov opoziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam ili 12 točaka?

O povjerenju Berošu diskutirali smo gotovo deset sati, a pritom se govorilo o svemu osim o osam točaka koje mu je oproba stavljala na dušu, kazao je akademik Željko Reiner (HDZ). Kaže i kako je tijekom rasprave, od 32 potpisnika opoziva, u Sabornici dobar dio vremena bilo "tek njih nekoliko, a u jednom trenutku samo četvero“.

Peđa Grbin (SDP) prije glasovanja poziva saborsku većinu da "razmisli glavom i glasuje po savjesti“, ali i dodaje da neće tako postupiti, nego se u konačnici hvaliti kako je obranila Beroša. Učinit ćete to kako ste nekada branili Kuščevića, Tolušića, Žalac. To što ste obranili dobrog vojnika Beroša neće promijeniti stanje u zdravstvu, sustav neće biti bolji, rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEĆ DRUGI PUTA /

Sabor odlučuje o izglasavanju povjerenja Berošu; 'Dugovi u zdravstvu rastu pola milijarde kuna mjesečno'

Image
VEĆ DRUGI PUTA /

Sabor odlučuje o izglasavanju povjerenja Berošu; 'Dugovi u zdravstvu rastu pola milijarde kuna mjesečno'

Sandra Benčić (ZLB) ponavlja "12 točaka“ za koje ga oporba tereti, katastrofalne rezultate upravljanje pandemijom, slučajeve Čavajda i Ćorušić, oduzimanje bolnica županijama, zakon o sigurnosti na cestama, razne afere. Važan je i kontekst opoziva, ministar Marić daje ostavku, hapsi se bivši ministar Tolušić, saznajemo da Hrvatska gubi arbitražu, ugledni HDZ-ovac iz Karlovca krade željeznu građu, nabrojala je.

Mario Kapulica (HDZ) uzvraća joj da se pokušaj opoziva događa u kontekstu uhićenja u Istri, povijesno niskog rejtinga SDP-a, smrada od smeća i pucanja cijevi u Zagrebu….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako ministre treba gledati u kontekstu koristi za građane i njihova zadovoljstva, Anka Mrak Taritaš (Glas) pita se tko je zadovoljan radom u zdravstvu. Onih 900.000 građana koji čekaju na pregled, kazala je i dodala da se Beroš uspio posvaditi sa cijelim sustavom. To bi premijeru treba biti alarm da je u sustavu nešto trulo, rekla je zastupnica.

Davorko Vidović kaže da su Socijaldemokrati za Beroševu smjenu, no da nisu potpisali zahtjev za opoziv, jer su "krajnje nezadovoljni upravljačkom paradigmom“. U šest godina iz Vlade je otišlo 25 ljudi, ministri su bahati, bivši pune zatvore, pa bi mogli zatražiti smjenu bilo kojeg ministra u ovoj Vladi, kaže zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Sačić (HS) poručuje oporbenim kolegama da im je zahtjev za opozivom Beroša nepotpun, da se nisu ni dotaknuli njegova upravljanja krizom u pandemiji, činjenice da se prvo utrošilo milijarde za nabavu cjepiva koje nije polučilo rezultate.

Krešu Beljaka (HSS) najviše brine trgovina organima. U Zagrebu se trguje organima i to rade isti oni liječnici koji se sve više pozivaju na priziv savjesti, tvrdi zastupnik i poručuje da je Beroš moralno odgovoran za "tu svinjariju“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikim Beroševim propustom Stephen Nikola Bartulica (DP) navodi što nije obranio liječnike koji su "pod strašnim pritiscima“ zbog priziva savjesti, kao ni obiteljske liječnike koji će po novom zakonu morati prijavljivati svoje pacijente policiji.

Grmoja krivo glasao

A smijeh zastupnika izazvao je Nikola Grmoja koji je odmah po objavljenim rezultatima glasovanja ustvrdio kako je krivo glasao, odnosno da je bio protiv opoziva Beroša. Opravdao je to "krivom karticom". No, Jandroković mu je poručio da njegov glas ostaje zabilježen tamo gdje jest te ga na kraju kroz smijeh upitao: "Je li opet HDZ kriv?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru na raspravi branio Beroša čiji opoziv oporba traži treći put. "Ostajemo pri očitovanju Vlade, otklonili smo i odbili sve prijedloge oporbe po svim točkama, uz snažnu potporu ministru Berošu", rekao je Plenković.

Vlada je ranije odbacila oporbene zahtjeve kazavši kako je "hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo