ODLUČENO JE / Sabor glasao protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj; Prihvaćen porez na ekstraprofit i besplatan obrok za osnovnoškolce; Evo što se mijenja u Zakonu o radu

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Plenkovićevoj vladi nedostajala su četiri glasa da obuka ukrajinskih vojnika dobije zeleno svjetlo

16.12.2022.
8:09
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Hrvatski sabor nije dao potreban broj glasova za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Vlada je za obuku ukrajinskih vojnika dobila 97 glas od potrebnih 101.

Protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj bilo je 10 zastupnika. Po završetku glasanja uslijedila je žustra rasprava među zastupnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike u više navrata je rekao da se on s ovom odlukom ne slaže", rekao je Gordan Jandroković na komentar Dalije Orešković da se rasprava o obuci ukrajinskih vojnika treba najprije održati po standardnoj proceduri odnosno, u konzultacijama Predsjednika RH i Vlade.

Image
Foto: Screenshot/YouTube

RANIJE DANAS:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor usvojio je sa 77 glasova izmjene Zakona o radu. Protiv su bila 54 zastupnika. Sabor je sa 130 glasova i jednim protiv donio i Zakon o suzbijanju privremenog rada. Zakon o ekstraprofitu prošao je u Saboru sa 96 glasova i 37 protiv. Nakratko je nastao trenutak pomutnje jer je nakon izglasavanja Peđa Grbin došao do Gordana Jandrokovića, no Jandroković ga je poslao na mjesto.

"Htio sam vam diskreno reći da ste prilikom čitanja amandmana pogrešno pročitali koji su amandmani pogrešno prihvaćeni, a koji nisu", rekao je Grbin referirajući se na Zakon o radu. "Hvala. To ste mi mogli s mjesta reći", odgovorio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/YouTube

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici su glasali o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, ustavnim promjenama vezanim za referendum, izmjenama Zakona o radu (ZOR) te o novom zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Zastupnici su se također izjasnili o zakonu o "ekstraporezu", tj. o dodatnom porezu na dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRATITE UŽIVO /

Plenković o glasanju u Saboru: 'Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna, ovo je izbor između Ukrajine i Putinovog režima'

Image
PRATITE UŽIVO /

Plenković o glasanju u Saboru: 'Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna, ovo je izbor između Ukrajine i Putinovog režima'

Prkačin: 'Od usputne rutinske teme politički se trese država'

Očekuje se 200 amandmana i rasprava koja će trajati oko dva i pol sata. Prvi je krenuo Ante Prkačin: "Od jedne usputne rutinske teme politički se trese hrvatska država, jednom je ovdje bila psihoza kao '91. Tu se radi o jednom iščašenom pokušaju Europske unije da se i ona igra rata. Oni bi stvarali paravojsku. Nakon što NATO u svojoj povijesti najefektnije radi. Umjesto da EU prikuplja čarape, deke, pokrivače, konzerve i smještaj za ukrajinske izbjeglice, oni bi se igrali rata i donijeli odluku da svaka država vojno pridonese. I onda su se crni kukakvci sjetili da donesu preporuku pa da ne bi doživjeli potpunu sramotu, traže i agitiraju da se što više EU članica priključi ovoj iščašenoj akciji."

Marijan Pavliček iz kluba Suverenista govorio je protiv uvođenja eura. "Ne samo da gubimo dio suvereniteta nego u eurozonu ulazimo u doba najveće krize i inflacije otkad EU postoji", rekao je te dodao da je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pogrešno procijenio visinu inflacije kao i da će mnogi, nakon svega, 'plakati za kunom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: 'Danas glasamo o tome hoćemo li Plenkoviću dopustiti mini državni udar'

"Danas ćemo u Saboru glasati o primjerice Zakonu o radu koji ne štiti radnike koliko bi trebao i o Porezu na ekstraprofit. O Zakonu u obveznom zdravstvenom obrazovanju koji puzećim korakom uvodi privatizaciju u zdravstvo. Ali ništa od toga nije vrijedno osim, kako će Sabor glasati o misiji u Ukrajini. A zašto? Zato što je Plenković svojim ogromnim egom, megalomanijom tu raspravu pretvorio u sve osim o glasanju pomoći Ukrajini. Danas glasamo o tome hoćemo li Andreju Plenkoviću dopustiti da provede mini državni udar. Ne da na to ne možemo pristati nego ćemo se rukama i nogama boriti da to ne uspije", rekao je Peđa Grbin.

Na zakon o ekstraprofitu prihvaćena dva HDZ-ova amandmana

 Vladin predstavnik odbio je u petak u Hrvatskom saboru sve oporbene amandmane na prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit, a prihvatio tek dva HDZ-ova, jedan podnesen u ime Kluba i jedan Antona Klimana. Kliman je amandmanom predložio da se prilikom utvrđivanja visine prihoda oporezive dobiti izuzme dobit ili gubitak od prodaje dionica i udjela od trgovačkih društava u kojima tvrtke imaju više od 20 posto udjela u kapitalu, jer takva imovina nije služila u redovitom poslovanju. Amandman Kluba HDZ odnosi se na nadopunu jednog članka zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj zakona je dobar ali ste ga zbrljali, nema glave i repa, kazao je Peđa Grbin (SDP) negodujući zbog neprihvaćanja amandmana Kluba SDP-a. Tvrdi da se bankama dodatno pogoduje, ekstraporezom neće, primjerice, biti obuhvaćene vjetroelektrane. "Zakon priječi i da dodatni porez plati 'deda Dane' koji ima novoosnovanu firmu i koji prodaje plin nabavljen ispod cijene po cijeni koja je nekoliko puta skuplja", kazao je Grbin aludirajući na aferu Ina.

Nije prihvaćen ni zaključak SDP-a da se Zakon o dodatnom porezu na dobit uputi u drugo saborsko čitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu prošili ni oporbeni amandmani na izmjene Zakona o poljoprivredi i izmjene Zakona o porezu na dohodak, kao ni zaključci Dalije Orešković i Kluba zeleno-lijevog bloka vezani za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM. Klub zeleno-lijevog  bloka tražio je da misija bude civilnog i humanitarnog karaktera, a Orešković da se premijer i predsjednik Republike usuglase i dogovore oko misije.

Uz to, na glasovanju će se naći dva zakona kojima se stvaraju pretpostavke za primjenu šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, izmjene zakona o strancima i o nadzoru državne granice. Sabor će glasanjem zaključiti ovogodišnji rad te zastupnici odlaze na stanku koja traje do 15. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo