ODLUČUJUĆI DAN / Sabor će u srijedu odlučivati o povjerenju Habijanu: Mora dobiti glasove 76 zastupnika

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor će na izvanrednoj sjednici samo glasovati o povjerenju novom ministru, neće o tome raspravljati, to će u srijedu ujutro učiniti nadležni saborski odbor koji će saslušati Habijana

18.12.2023.
15:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor bi u srijedu poslijepodne trebao iskazati povjerenje novom ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu koji dolazi na mjesto Davora Filipovića, smijenjenog nakon što su u javnost dospjele informacije koje su kompromitirale njegovog savjetnika.

Sabor će na izvanrednoj sjednici samo glasovati o povjerenju novom ministru, neće o tome raspravljati, to će u srijedu ujutro učiniti nadležni saborski odbor koji će saslušati Habijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicija je da kandidata za ministra koji u Vladu ulazi naknadno, Odboru predstavi premijer, nakon toga se zastupnicima obraća i sam kandidat, a oni mu potom postavljaju pitanja na koja je dužan odgovoriti.

Mora dobiti glasove 76 zastupnika

Habijan, rođen 1982., pravnik je po struci. Od 2007. do 2020. radio je kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu u Varaždinu, specijalizirao se u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski je zastupnik i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća. Predsjednik je GO HDZ-a Varaždin od 2016. godine, govori engleski jezik.

Kako bi dobio povjerenje Sabora, Habijan mora dobiti glasove 76 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANALITIČAR SECIRAO /

'Plenković želi ojačati Vladu ministrima koji će dobro izgledati, a Habijan ima samo jedan zadatak - da ne bude uhićen'

Image
ANALITIČAR SECIRAO /

'Plenković želi ojačati Vladu ministrima koji će dobro izgledati, a Habijan ima samo jedan zadatak - da ne bude uhićen'

Koalicijski partneri podržali Habijana

Koalicijski partneri HDZ-a podržali su Damira Habijana kao kandidata za novog ministra gospodarstva istaknuvši kako je riječ o vrsnom retoričaru i iskusnom političaru.

"Za mene je on sjajan kolega, odličan retoričar u Hrvatskom saboru, uvijek dobro pripremljen. To mi je garancija da će se dobro pripremiti i za buduću funkciju", kazao je Silvano Hrelja (NZ) nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Habijan po struci pravnik, da se bavio korporativnim upravljanjem te ima položen pravosudni ispit.

"Ako se u Ministarstvu gospodarstva pojavi bilo kakva enigma, nema pozvanije osobe od njega da to raspetlja", smatra Hrelja. U ime saborskog Kluba HNS-a i nezavisnih zastupnika izrazio je također zadovoljstvo što na ministarsko mjesto dolazi netko iz Varaždina, sa sjevera Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je pritom kritike iz oporbe da Habijan nema reference za ministra gospodarstva. "Ministar je prvi čovjek i dirigent jednog orkestra, a s obzirom na njegovo političko i pravno znanje, sigurno je sposoban za tu ulogu", ocijenio je Hrelja.

Hrebak: 'Jedan je od najboljih i najaktivnijih zastupnika HDZ-a'

I Dario Hrebak (HSLS) hvali Habijana kao prekaljenog političara koji slovi kao jedan od glavnih zastupnika HDZ-a u Saboru, koji ima iskustva na lokalnoj i parlamentarnoj razini, a sada će okusiti kako je biti u izvršnoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar nije stručna već politička funkcija i tu je puno važnije koliko poznaješ procese i sustav državne uprave nego jesi li dovoljno stručan za to", izjavio je Hrebak na kritike o referencama Habijana.

Nikada nije bio povezan ni s kakvim aferama, jedan je od najboljih i najaktivnijih zastupnika HDZ-a, vrlo je komunikativan i dobar retoričar što je važno za biti dobar ministar, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zadnjih dana ga hvale, a njega nigdje. Hoće li biti vremena da nešto napravi? Budući ministar za Danas: 'Naravno'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike