Sabor 'blagoslovio' izlazak SDP-ovca pred lice pravde

Đakovačkom gradonačelniku Zoranu Vinkoviću (SDP) je danas sa 112 glasova za i jednim suzdržanim skinut imunitet za kazneni progon zbog lažnog prikazivanja putnih troškova.

29.1.2010.
13:03
VOYO logo

Naglo buđenje državnih odvjetnika, koje se dogodilo prije nekoliko mjeseci, na svojoj koži osjetio je jučer i SDP-ov đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji je zaradio kaznenu prijavu zbog muljanja s putnim troškovima.

Tužitelji su, naime, zatražili skidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu kako bi mu se moglo suditi za nezakonito naplaćivanje putnih troškova Saboru, iako je u Zagreb na rasprave putovao službenim automobilom Grada Đakova. Radi se o kaznenom djelu prijevare u službi i prijeti mu kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandatno imunitetno povjerenstvo pod predsjedanjem Damira Sesvečana (HDZ) jednoglasno je danas odlučilo da mu se treba skinuti imunitet, a onda je sa 112 glasova za i jednim suzdržanim Sabor izglasao odluku MIP-a.

Njega je, podsjetimo, za prijevaru prijavila pravna služba Sabora nakon što ga je parlamentu 'otkucao' HDZ-ovac koji ga je nakratko zamijenio u gradonačelničkoj fotelji krajem 2008. godine. SDP je tada izgubio većinu u gradskom vijeću Đakova, pa je na to mjesto postavljen Ante Raspudić, koji je potvrdio da je njegov prethodnik 19 puta putovao u Zagreb o trošku grada i države, čime je oštetio državni proračun za oko 17 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio platiti kaznu

Naime, od njegovih 19 vožnji za koje je od države tražio da mu pokrije troškove benzina i cestarine, utvrđeno je da je sumnjivo bilo 18 vožnji na kojima je u prosjeku "zarađivao" oko 900 kuna.

Povjerenstvo za sukob interesa već je Vinkovića kaznilo s 10 tisuća kuna, što je on odbio učiniti. Umjesto plaćanja kazne za sukob interesa, najavio je tužbu protiv pravne službe Sabora i uplaćivanje potraživanog iznosa u humanitarne svrhe, a na lokalnim izborima koji su uslijedili u svibnju 2009. osvojio je treći mandat u prvom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo