predizborno obećanje / Sa Sanaderom je stigla u Visoku '93., a sad se u nju vraća: Otkrivamo što će ondje Grabar-Kitarović raditi

Vila, veća od tisuću četvornih metara, prostire se na tri etaže. Grabar-Kitarović dobit će samo odvojeni dio za svoj posao

20.2.2020.
21:05
VOYO logo

Nije mogla kao predsjednica, ali hoće kao bivša. U Visokoj ulici na broju 22 bit će novi ured Kolinde Grabar-Kitarović. Ali ne u cijelom rezidencijalnom objektu.

''Nekakvih stotinjak kvadrata koje će fizički biti moguće odvojiti", otkrio je Mario Banožić, (HDZ) ministar državne imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je u Visoku stigla još '93. s Ivom Sanaderom, tada iz ministarstva znanosti i tehnologije, dok je on bio zamjenik ministra vanjskih poslova. U ovoj zgradi bilo je i ministarstvo vanjskih poslova sve do '96., a tada postaje državna rezidencija.

Još u prvoj kampanji najavljivala je da želi preseliti ured u Visoku. Kada je postala predsjednica, osnovala je i povjerenstvo za preseljenje u Visoku, ali u tome nije uspjela. Sada kada više nije predsjednica, želja joj se ostvarila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured joj je dodijeljen na vlastiti zahtjev. Ima pravo na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno vozilo. Godišnji plan rada mora podnijeti u roku od 30 dana. U istom roku mora donijeti financijski plan i Pravilnik o unutarnjem redu Ureda. I na njega ima pravo 5 godina.

''Nakon 5 godina taj ured prestaje postojati. Ako ona nakon nekog roka nema više želju obavljati tu dužnost ili se zaposliti negdje drugdje, onda taj ured prestaje s korištenjem", objasnio je Ivan Malenica, (HDZ) ministar uprave.

Vila, veća od tisuću četvornih metara, prostire se na tri etaže. Grabar-Kitarović dobit će samo odvojeni dio za svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gospodin Mesić je koristio taj ured za administrativne protokolarne stvari koje su mu bile nakon isteka mandata potrebne, međutim gospođa Grabar Kitarović je najavila javno da će nastaviti na poslovima brendiranja Hrvatske i da će se baviti poslovima zaštite žena od nasilja. Za očekivati je da njezin posao ne bude paralelan s poslom Vlade i onim što radi aktualni predsjednik", kazala je Bianca Matković, stručnjakinja za politički marketing.

Bianca Matković kaže, poznavajući njezin rad, pretpostavlja da će pronaći neku funkciju u međunarodnoj diplomaciji.

''Za očekivati je da ona nastavi svoju karijeru na nekom međunarodnom planu, međutim moramo znati da nakon tih 6 + 6 mjeseci na koje ima pravo, kao bivšu dužnosnicu nju još uvijek kači Zakon o sprečavanju sukoba interesa po kojem mora dobra paziti gdje će zasnovati radni odnos unutar Hrvatske.''

Trošak putovanja bivših predsjednika u druge države u pravilu snose pozivatelji. Novac za plaće i ostale troškove Ureda predsjednika Republike po prestanku dužnosti osiguran je u državnom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo