Otada živi s traumom / Sa 15 godina bio je u špaliru za streljanje u Škabrnji: 'Izvukao me je neki vojnik JNA...'

Image
Foto: RTL

Iz podruma u kojem se krio, svi su pobijeni. A nakon što je čudom izbjegao streljanje, htio ga je klati 'neki četnik'. Čudom je preživio još jednom

18.11.2022.
20:20
RTL
VOYO logo

RTL-ova reporterka Nikolina Radić u Škabrnji je razgovarala s onima koji su 18. studenog prije 31 godinu preživjeli teror. Ona je objasnila da su ljudi u tom kraju prije rata dobro živjeli od poljoprivrede, da su se nakon rata vratili poljoprivredi i obnovili mjesto.

"Imaju djece u školi više nego ikada prije. Ali oni koji su bili djeca u vrijeme rata, doživjeli su velike traume", kazala je Nikolina Radić i predstavila Denisa Gurlicu koji je kao 15-godišnjak bio u jednom od podruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ivan Lukić Zolja /

Poznati veteran obrane pozvao Srbe Vukovarce: 'Dođite i vi u kolonu. Olakšajte si dušu'

Image
Ivan Lukić Zolja /

Poznati veteran obrane pozvao Srbe Vukovarce: 'Dođite i vi u kolonu. Olakšajte si dušu'

On je opisao dan prije točno 31 godinu:

"Ja sam se zatekao tog 18. studenog u podrumu pokojnog Marka Brkića. Ja sam jedini preživjeli iz tog podruma. Njih su streljali. Ja sam isto bio u špaliru za streljanje, u zadnji tren me je neki vojnik JNA povukao, tako da sam čudom preživio, Božjom nekakvom providnošću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga su me maltretirali, doveli su me do nekog transportera, gdje je bio jedan četnik, namaškaran koji me je htio zaklati. Isto tako po drugi put neki oficir JNA mi je spasio život i hvala mu na tome", opisao je.

Potom je ispričao i kako je uspio izaći iz Škabrnje: "Drugi dan smo razmijenjeni u Dobroj Vodi, znači 19. studenog smo izišli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je rekao da je to na njega ostavilo trajne posljedice. Prije nekoliko dana u Škabrnji je imao promociju knjige svojih pjesama koja se dijelom bavi ratom. Koliko mu je to pomoglo, koliko su teške njegove traume?

"Sigurno da su mi pogotovo ovi dani izuzetno teški, da bude u meni neke traumatične reminiscencije. Da, imao sam promociju zbirke pjesama 'Persona non grata'. Nešto je malo ratne tematike, a tematika je zapravo antiratna. To su neka moja promišljanja, zbirka je heterogena, sastoji se od ljubavnih, socijalno angažiranih pjesama, filozofskih, religioznih", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila mu je to, otkrio je, svojevrsna autoterapija: "… da izbacim iz sebe tu negativnu energiju, tu muku, ta trvenja koja su uslijedila nakon tog traumatičnog doživljaja u Škabrnji 18. studenog."

Cijeli razgovor pogledajte ovdje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo