S POLICA OD POČETKA GODINE POVUČENO 47 PROIZVODA: / Samo ovoga tjedna otkrili su ova tri potencijalno opasna za zdravlje...

Image
Foto: ilustracija, Thinkstock
8.12.2019.
16:23
ilustracija, Thinkstock
VOYO logo

Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjerice, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda.

Samo ovoga tjedna s hrvatskog tržišta su povučena tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMATIČAN NALAZ INSPEKCIJE: /

Nude vam nehigijenski pripremljenu hranu prepunu bakterija, plijesni i kvasaca

Image
DRAMATIČAN NALAZ INSPEKCIJE: /

Nude vam nehigijenski pripremljenu hranu prepunu bakterija, plijesni i kvasaca

Tri proizvoda povučena s polica ovoga tjedna

Prvi je bio Aseeel maslac od povrća, u pakiranju od jednog kilograma, podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u kojemu su pronađene povećane količine masnih kiselina. Spomenuti su proizvod na tržište plasirale "Middle East Trgovine" iz Zagreba. Drugi proizvod je konzerva s komadima tune u biljnom ulju, turskog proizvođača, u kojoj je analizom otkrivena povećana količina histamina, što može izazvati alergijske reakcije. Ovu konzerviranu tunu na tržište stavlja Mesna industrija Braća Pivac. Treći proizvod koji je ovoga tjedna uklonjen s polica su ustinjene sjemenke lana u pakiranju od 200 grama koje proizvodi Alnatura, a distribuira tvtka Müller. U sjemenkama je pronađena povećana količina cijanovodične kiseline.

"Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti", kazali su za Slobodnu Dalmaciju u Ministarstvu poljoprivrede pojasnivši da se kategorija "ostale opasnosti" većinom odnosila na neispravnu deklaraciju poput, primjerice, nedeklarirane prisutnosti alergena u hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimi su važniji kriteriji sljedivost i podrijetlo hrane

Novinari Slobodne Dalmacije postavili su pitanje Državnom inspektoratu hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti češći uoči božićnih blagdana, budući da se u ovo vrijeme na otvorenim tržnicama više prodaju kvarljivi proizvodi, poput mesa i jaja.

"Što se tiče prodaje kvarljive hrane na tržnicama u zimskim mjesecima, s obzirom na vanjsku temperaturu, važniji kriterij sigurnosti proizvoda je sljedivost i podrijetlo hrane. Odnosno provjerava se dolazi li hrana iz odobrenih i registriranih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani. Kvarljiva roba s mikrobiološkog stajališta predstavlja veći rizik u toplijem vremenskom razdoblju, kada se osim podrijetla provjerava i mikrobiološka ispravnost. Hrana za koju se sljedivošću ne može utvrditi pouzdano porijeklo smatra se zdravstveno neispravnom i inspekcija zabranjuje promet takve hrane i naređuje neškodljivo zbrinjavanje", kazali su u Državnom inspektoratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama te da su navedenim inspekcijskim nadzorima obuhvaćene mesnice u kojima ove godine još nije proveden nadzor ili mesnice koje su imale utvrđene nesukladnosti tijekom ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo