S ostalima ćemo blokirati cijelu Hrvatsku

Kako ministar Čobanković, iako je obećao, nije došao na sastanak u Slavoniju, nezadovoljni seljaci ponovo su blokirali prometnice.

8.3.2011.
10:20
VOYO logo

Oko 150 nezadovoljnih seljaka sa stotinjak traktora prosvjeduje na raskrižju ceste u Ferovcu pored Kutjeva.

Osim u Požeško-slavonskoj županiji, prema riječima predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Dragutina Dukića seljaci će u utorak blokirati ceste u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičkoj, Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji. U mjestima u kojima se prosvjedovalo u ponedjeljak otvorit će se novi punktovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci su noć proveli na otvorenom čekajući sastanak s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. Obećao je da će doći u utorak u 8 sati na sastanak u Ferovac i to je u ponedjeljak navečer u telefonskom razgovoru potvrdio Dukiću, a potom i javno u trećem Dnevniku HRT-a.

No, ministar se zbog "neodgodivih" obaveza predomislio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazvao me je jutros u 7,15 sati i rekao da ne može doći jer ima sjednicu Vlade. Mi ne odustajemo. U Zagreb nećemo ići, a nismo ni pozvani na sastanak koji će se održati u 12 sati. Ministar je na njega pozvao samo one koji njemu odgovaraju, odnosno udruge koje ne prosvjeduju", kaže Dukić za Danas. hr.

Tako su prosvjednici u 8 sati, umjesto na sastanak, opet krenuli u blokadu prometnica. U ponedjeljak navečer poljoprivrednici su svoje traktore s prometnog čvorišta u Ferovcu maknuli i parkirali pokraj ceste, kako bi se promet mogao nesmetano odvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne odustajemo od svojih zahtjeva. Dok ministar ne dođe u Slavoniju nećemo prekinuti prosvjede", kategoričan je Dukić.

Na upit kako će Vlada pomoći seljacima s obzirom na cijenu plavog dizela, Čobanković je u ponedjeljak rekao kako je Vlada ukinula naknadu koja se u cijeni plavog dizela plaća za Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, cijena plavog dizela je samo jedan od zahtjeva nezadovoljnih seljaka. Između ostalog, traže i legalizaciju farmi za nula kuna, kamate od najviše četiri posto, isplatu poticaja u maksimalnom iznosu od 2.250 kuna, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, te donošenje strategije poljoprivredne proizvodnje.

"U srijedu ćemo se pridružiti fejsbukovcima u Vinkovcima koji su najavili prosvjed u 17 sati. Doći ćemo traktorima, ali još nismo odlučili kako ćemo se razmjestiti jer to treba dogovoriti Koordinacija seljačkih udruga koje sudjeluju u prosvjedima, a večeras se sastaje i odlučuje u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutradan, u četvrtak izlazimo na ceste, blokiramo prometnice, ali još nećemo reći koje, tako da će do kraja tjedna cijela Hrvatska biti na nogama i blokirana. Ovaj put ne odustajemo i idemo do kraja", kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.

Dragutin Dukić kaže da o pridruživanju takozvanim fejsbukovcima ne zna ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Agencija VLM) http://webcafe.net.hr/forwarduse/overkloking/inner.html?select=201103020046503

Vezani članci:

arti-201103070850006 arti-201103060183006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo