S 14 počinju piti, s 15 godina zamotaju prvi joint

Zagrebački učenici prvu cigaretu zapale u dobi od 12 godina, već u 15 godini, dakle u prvom razredu srednje škole, učenici zamotaju svoj prvi joint marihuane. U prosjeku pije 41,6 posto učenika.

24.6.2010.
13:14
VOYO logo

Istraživanjem iz 2009. godine o zlouporabi droga i opojnih sredstava među zagrebačkim učenicima osnovnih i srednjih škola, koje su proveli stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar zabilježen je znatan porast uporabe marihuane, alkohola i duhana.

"Zagrebački mališani prvu cigaretu zapale u dobi od 12 godina, što znači da s pušenjem započinju dvije godine prije no što je to pokazalo slično istraživanje koje je Zavod proveo prije četiri godine", rekla je dr. Mirjana Orban, voditeljica istraživanja sa zagrebačkog Zavoda, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako je zastrašujući podatak da 14,2 posto učenika osmih razreda puši, što je prema 2005. godini 8,1 posto više.

"Broj pušača u srednjim školama u četiri godine porastao je čak 1 posto, i to kod učenika četvrtih razreda gdje se pušenje već može smatrati navikom, a ne eksperimentom", istakla je liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u 15. godini, dakle u prvom razredu srednje škole, učenici zamotaju svoj prvi joint marihuane.

"Rezultati prije četiri godine pokazivali su da s pušenjem trave učenici započinju pola godine kasnije, što jasno govori da bi se takva zlouporaba lakih droga u samo nekoliko godina mogla 'useliti među osnovnoškolce", upozorila je dr. M. Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je 90 posto mladih bilo u dodiru s drogom, a svi tvrde da poznaju i da su bili u kontaktu s nekim tko konzumira narkotike, kaže liječnica.

"U prosjeku pije 41,6 posto učenika, a to je dva posto više nego prije četiri godine. Gotovo 150 'mališana' do 16 godina u stanju je intoksikacije (otrovanja mozga koje često uzrokuje besvjesno stanje, op. a) alkoholom lani zaprimljeno u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj", ističe dr. M. Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol je kušalo čak 13,7 posto osmaša, a 29,4 posto priznalo ih je da su pili nekoliko puta u mjesec dana.

"U srednjim školama ta je situacija još gora jer se više puta u mjesecu opilo čak 48,4 učenika, oko 1 posto više nego 2005. godine", upozorila je dr. M. Orban, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001180170006

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo