Ruža Tomašić: 'Ne stavljajte mi u usta takve grozote'

Nakon što su se Ruža Tomašić i hadezeovski zastupnici u Europskom parlamentu našli pod lavinom kritika jer su glasali protiv izvješća o ravnopravnosti žena i muškaraca u EP.

13.3.2014.
12:58
VOYO logo

Izvještaj koji je EP odbio usvojiti sastavila je portugalska eurozastupnica Ines Cristina Zuber. Predviđa niz mjera za ukidanje razlika u plaćama između muškaraca i žena za isti posao (trenutno su žene plaćene 16 posto manje od muškaraca za isti posao), čime bi se izjednačile i mirovine, te olakšavanje zapošljavanja žena, zabranu otkaza trudnicama i ženama na porodiljnom dopustu, kvote za zastupljenost žena u upravama tvrtki i tijelima vlasti i dr.

Međutim, hadezovcima i Ruži Tomašić zasmetalo je pravo na pobačaj koje se spominje u dijelu u kojem se države pozivaju da ulože više u osnovnu zaštitu reproduktivnog zdravlja žena, te navodna rodna ideologija. Naime, u izvještaju se traži da se djecu stariju od 12 godina u školi podučava da se bore protiv stereotipa da su neka zanimanja ženska, a neka muška, odnosno da je ženama namjenjena uloga paziteljice djece i starijih, a muškarcima zarađivanje za obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Perfidno' podmetnuti stavovi

Ruža Tomašić na Twitteru je mnogobrojnim kritičarima odgovorila da je glasovala protiv izvješća jer je bilo ideološki obojeno. "Da je izvjestiteljicu doista briga za ravnopravnost žena, izvješće ne bi imalo ideološku pozadinu i bilo bi usvojeno", napisala je i pojasnila da ti "perfidno" podmetnuti stavovi većini jednostavno nisu bili prihvatljivi. "Podmetanje prava na pobačaj i rodne ideologije u izvješće pokazuje koliko je ljevici doista stalo da ženama osiguramo ravnopravnost", napisala je Ruža Tomašić.

"Nikad nisam podržavala tezu da su žene manje vrijedne i molila bih Vas da mi ne stavljate u usta takve grozote" napisala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike