OČAJNA SITUACIJA / Ruska dizajnerica je već 5 mjeseci u splitskom zatvoru dok je naš sud pokušava izručiti Ukrajini u kojoj bi joj život bio ugrožen

Image
Foto: Daria Falk / Instagram / Screenshot

Ruska modna dizajnerica Daria Falk (36) već pet mjeseci zatvorena je u splitskom zatvoru te pet mjeseci nije vidjela svoju djecu staru 5 i 9 godina koja se trenutno nalaze sa svojim ocem u Austriji

19.1.2023.
19:29
Daria Falk / Instagram / Screenshot
VOYO logo

Ruska modna dizajnerica Daria Falk (36) već pet mjeseci zatvorena je u splitskom zatvoru te pet mjeseci nije vidjela svoju djecu staru 5 i 9 godina koja se trenutno nalaze sa svojim ocem u Austriji, njezinim bivšim mužem, javlja RTL Danas.

Uhićena je 11. kolovoza na granici dok je došla na ljetovanje u Hrvatsku na temelju međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. na prijevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti oko 20 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca nakon uhićenja, u listopadu 2022. Županijski sud u Splitu donio je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe.

Žalila se, žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je u prošli mjesec opet donio istu odluku pa se opet žalila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrhovni sud je opet prihvatio njezinu žalbu podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Splitu od 15. prosinca 2022. i ukinuo njihovo rješenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje”, kaže nam Lidija Horvat, odvjetnica Darije Falk.

'Nije nam jasno...'

“Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud koji usprkos potencijalnom teškom kršenju međunarodnih konvencija i ljudskih prava smatra da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje . Ako bi se to dogodilo ona bi bila u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. Smatram i da joj sigurno kao Ruskinji ne bi bili naklonjeni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva", rekla je Horvat za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina obrana je nudila da se odredi jamčevina od 40 tisuća eura, da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mjere opreza, no to nije prošlo.

Austrija, gdje ima stalno prebivalište, odluku o izručenju zbog ratnog je stanja odgodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: RAT U UKRAJINI /

Odesa pod raketnim napadima, diljem grada odjekivale eksplozije; Ruske trupe odbijaju poslušati zapovjedi za napade na Donbas?

Image
UŽIVO: RAT U UKRAJINI /

Odesa pod raketnim napadima, diljem grada odjekivale eksplozije; Ruske trupe odbijaju poslušati zapovjedi za napade na Donbas?

Splitski sud pak smatra da je se može izručiti.

“Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od djece, a pogotovo što se ne nazire kraj rješavanju njezinog problema", rekla je njezina odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo