intervju za rtl danas / Ruski veleposlanik Azimov odgovorio premijeru Plenkoviću: 'Pogriješili ste!'

Nakon što je Plenković izjavio kako nudi pomoć u mirnoj reintegraciji Ukrajine od Rusa okupiranih područja pa pri tom spomenuo i Krim koji je ponovno pripojen Rusiji, iz Moskve je stiglo upozorenje koje je službeni Zagreb doživio kao poruku 'niže razine ministarstva vanjskih poslova'

28.11.2016.
19:06
VOYO logo

Veleposlanik Rusije Anvar Azimov u intervju za RTL bez uvijanja pojašnjava - upozorenje je realno i to s najviše razine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je priopćenjem nakon što se premijer Plenković vratio iz Ukrajine. On kaže da je reakcija došla s niže diplomatske razine. Je li to niža diplomatska razina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vlada bi trebala vrlo ozbiljno pogledati to priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije. To je službena pozicija ministarstva vanjskih poslova, ruske vlade i ruskog predsjednika. Nadam se da to neće donijeti negativne posljedice.

Koji dio izjave gospodina Plenkovića vidite najproblematičnijim, je li to spominjanje Krima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
reakcija hgk /

Nije Plenković kriv: Rusi su sudjelovanje na forumu otkazali još u listopadu!

Image
reakcija hgk /

Nije Plenković kriv: Rusi su sudjelovanje na forumu otkazali još u listopadu!

Riječi vezane za okupirane teritorije, vezane za aneksiju Krima vrlo su blizu granici koja se ne bi smjela prijeći. Nismo okupirali Donbas. Ujedinjeni narodi su prepoznali da nema okupacije, pa čemu onda razgovor o okupiranim teritorijima? Što se tiče aneksije Krima, tamo smo imali referendum. Kosovo je postalo neovisno bez referenduma. Na Krimu je 95 posto ljudi glasovalo za povratak Ruskoj Federaciji. Krim se jednostavno vratio ruskoj domovini. Ti su procesi nepovratni. Rusija se nikada neće odreći Krima!

Što bi ste rekli, postoje li direktne posljedice posjeta hrvatskog premijera Ukrajini? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno nema drastičnih negativnih posljedica koje su rezuzltat njegovih izjava. No, polovica članica EU ne govori o aneksiji Krima i okupaciji teritorija u Donbasu.  Nažalost, nakon izjave vašeg premijera, a ja jako cijenim vašeg premijera - on je sposoban političar, primio sam pismo našeg ruskog biznismena koji nam kaže da gubi interes za Hrvatsku. Ima još jedan negativan signal - planirali smo u studenom drugi rusko-hrvatski Gospodarski forum. Brojni gospodarstvenici su izgubili interes doći za Hrvatsku, to je negativan signal.

Kako popraviti taj problem sada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš premijer nije izrazio svoj stav. Izražavao je mišljenje Europske unije. To je kolektivni stav Europske unije i NATO-a o Krimu i Dombasu, ali neki  
političari EU zauzimaju balansiraniji stav shvaćajući važnost Rusije za njihove zemlje.

U reakciji ruskog ministarstva stoji dio u kojem se naslućuje da je hrvatska mirna reintegracija imala mane. Je li rusko ministarstvo vanjskih poslova aludiralo na etničko čišćenje u tom priopćenju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta izjava nije imala nikakve veze s etničkim čišćenjem. Imali ste problema s manjinama, ali siguran sam da je hvatska vlada na pozitivnom putu. Ne bih preuveličavao taj faktor sa Srbima i etničkim čišćenjem, to nije bio glavni naglasak. Glavni naglasak je bio da su rusko-hrvatski odnosi tako prijateljski i bliski i da izjave vezane za aneksiju Krima i okupirane teritorije ne doprinose našim bilateralnim odnosima.

Tomislav Karamarko otišao je s dužnosti zbog sumnji u povezanost s ruskim kompanijama. Jeste li s njim imali bolji odnos?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je sposoban i snažan profesionalac, i snažan političar. Ruske tvrtke nisu imale nikakav odnos s Karamarkom i njegovom ženom, ovo moram reći službeno. To je sve medijsko preuveličavanje. Kada sam sreo Karamarka izrazio je želju za proširenjem odnosa Rusije i Hrvatske. Naravno, koji bi služili interesu Hrvatske. Još jednom službeno kažem da nije imao ni on ni njegova žena nikakve poslove s ruskim kompanijama ili ruskom državnom, premda je bilo namjera, ali nažalost nisu realizirani planovi. Nisu realizirani jer je napustio dužnost. Imali smo dobre planove suradnje u energetskom sektoru, dovođenju više investitora i proširenje izvoznog potencijala.

Nije tajna da su ruske kompanije zainteresirane za kupovinu Ine - hrvatsku naftnu kompaniju. Što zante o tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi Hrvatsku opskrbljujemo s gotovo 40 posto vaših potreba za naftom i plinom. I želimo uvoziti još. Inače, jedina kompanija u Hrvatskoj koja je u direktnom odnosu s ruskim Gazpromom je vaš PPD. Spremni smo kupiti kontrolni paket dionica Ine i Mola, ali nadamo se da je to u interesu našh bilateralnih odnosa. Ako su hrvatska vlada, mađarska vlada i vodstva kompanija protiv toga - mi ćemo ići polako. Želimo pomoći i poduprijeti Hrvatsku da bude energetski sve više neovisna. Ako ne uspije nije tragedija za odnose. Rusija je iskreni prijatelj i partner i ne želimo učinti ništa u Hrvatskoj što će tome proturiječiti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo