MELEM ZA RUSKE UŠI / Milanović je i dalje zvijezda ruskih medija: Proputinovski portal posebno oduševljen izjavom o odnosu EU-a i Ukrajine

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ruski mediji i dalje sa simpatijom gledaju na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini, te su prenijeli i njegove posljednje izjave

1.2.2022.
17:38
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović i dalje je jedna od glavnih zvijezda ruskih medija, a sve zbog nedavno izrečenih stavova o Ukrajini.

"Dok Ukrajina već dugo ima ambicije da se pridruži EU, neodgovorni dužnosnici u Bruxellesu s prijezirom se odnose prema Kijevu", prenosi njegovu izjavu Russia Today, u vrijeme dok se napetosti zahuktavaju na rusko-ukrajinskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Milanovićevim riječima, Kijev je “bio u zastrašujućoj poziciji u odnosu na EU, koja se neodgovorno odnosi prema Ukrajini. Od EU nisu dobili ništa, a obećane su im milijarde i milijarde.”

Posebno naglasak stavljaju na izjavu Milanovića kako "Ukrajinu maltretiraju isti birokrati iz Bruxellesa koji su maltretirali druge države."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'EU im prodaje maglu'

Pritom navode da je optužio EU dužnosnike da su istočnoeuropskoj naciji prodali "maglu" i "obećali im neku vrstu pridruženog statusa".

“Zemlja je u vrlo lošoj situaciji. Nekada su bili razvijeni, a sada je BDP po stanovniku na razini Kosova”, prenose riječi hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako njegove izjave dolaze usred napetog sukoba na granici između Rusije i Ukrajine, a zapadni čelnici optužuju Moskvu posljednjih mjeseci za vojno jačanje duž granice.

Podsjećaju i da je Milanović prošlog tjedna najavio da će Hrvatska povući svoje vojnike iz kontingenata NATO-a stacioniranih u regiji ako situacija preraste u sukob punog razmjera, navodeći da Hrvatska “nema ništa s tim, i neće imati ništa s tim”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EUROPEJCI, STOJ! /

Rusija zabranila ulaz europarlamentarcima, obavještajcima i drugim dužnosnicima iz EU: 'To je odgovor na restrikcije Bruxellesa'

Image
EUROPEJCI, STOJ! /

Rusija zabranila ulaz europarlamentarcima, obavještajcima i drugim dužnosnicima iz EU: 'To je odgovor na restrikcije Bruxellesa'

'To nema veze s Ukrajinom i Rusijom'

Smatraju kako je Milanović rekao da eskalacija napetosti "nema nikakve veze s Ukrajinom ili Rusijom".

"To ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije, koju sam podržao", prenose riječi Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Moskva je u prosincu predala dva nacrta prijedloga. Osim što želi blokirati članstvo Kijeva u NATO-u, Rusija inzistira da bi se blok trebao suzdržati od vojnih aktivnosti na teritoriju bivših država Varšavskog pakta koje su se pridružile nakon 1997., nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Kijev je objavio da se sprema službeno podnijeti zahtjev za članstvo u EU 2024., u nadi da će mu biti odobreno članstvo u roku od deset godina. U listopadu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se njezina dugogodišnja ambicija pridruživanja EU-u usporava zbog zabrinutosti koju su izrazile države članice, a tiče se potencijalnog sukoba s Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo