RUSKA AKTIVISTICA U REMETINCU / Stručnjak o uhićenoj članici Pussy Riot: 'Možemo strahovati za svakoga koga kazneno goni Turkmenistan'

Image

Zbog Interpolove tjeralice iz 2006. koju je izdao Turkmenistan, prijateljica koja je putovala s ruskim bendom Pussy Riot uhićena je bila i u Sloveniji

1.6.2022.
20:54
VOYO logo

Ajsoltan Nijazova, aktivistica i pridružena članica Pussy Riot, ruskog punk banda koji je u ponedjeljak održao koncert u Zagrebu, uhićena je pri ulasku u Hrvatsku. Prethodno joj se isto dogodilo i u Sloveniji, ali tamo je bila puštena. Od ponedjeljka se nalazi u zatvoru u Remetincu, a zbog Interpolove tjeralice iz 2006. godine izdane na zahtjev Turkmenistana.

"Nisu joj dali odvjetnika i nije bilo tužitelja. Sve to nas je šokiralo. Sudac je odlučio da ona može biti ovdje 40 dana i hrvatske vlasti tražile su od Turkmenistana uvid u ovaj slučaj", rekla je članica banda Marija Maša Aljohina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOG SLUČAJA IZ 2002. /

Hrvatska policija uhitila je članicu ruske grupe Pussy Riot: 'Ako je izruče Turkmenistanu, ubit će je'

Image
ZBOG SLUČAJA IZ 2002. /

Hrvatska policija uhitila je članicu ruske grupe Pussy Riot: 'Ako je izruče Turkmenistanu, ubit će je'

'Odležala je kaznu u cijelosti, trebala bi biti slobodna'

Na odluku suda, odvjetnica uhićene uložit će žalbu.

"Radi se o političkom progonu. Njezin otac je uhićen kao politički oponent davnih dana i ubijen je. Tada da je krenula hajka na moju klijenticu. Ona je osuđena u Rusiji, tamo je odležala šest godina u cijelosti i ona bi trebala biti slobodna, a tjeralica bi trebala biti maknuta s liste", rekla je za RTL Danas njezina odvjetnica u Hrvatskoj, Lina Budak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Remetincu je gladna i žedna'

U Sloveniji je puštena na slobodu nakon zaključka da je tjeralica neosnovana. Do sada je prolazila niz zemalja poput Austrije, Litve, Njemačke, Belgije…

"To se vjerojatno odnosilo na zemlje koje su unutar Schengena gdje nemate provjeru granica pa osoba može prolaziti bez dodatne provjere", objasnio je stručnjak za međunarodne odnose s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Goran Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice benda i njihova odvjetnica tvrde da je Nijazova u zatvoru gladna i žedna.

"Moja klijentica je rekla da su uvjeti koje je doživjela u ovom zatvoru gori nego oni koje je dosad osjetila na vlastitoj koži", kazala je Budak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo želim da bude slobodna, ona nije kriminalac. Ruske i turkmenistanske vlasti su kriminalne. Ona nije učinila ništa protuzakonito", rekla je Aljohina pred novinarima.

Izručenje Turkmenistanu bi moglo značiti smrtnu kaznu

Strahuje se da bi izručenje Turkmenistanu za Nijazovu značilo smrtnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turkmenistan je država neslobode medija, nefunkcioniranja pravosuđa, nevladavine prava i možemo biti u nekoj vrsti straha za svaku osobu koja se nalazi pod pravosudnim progonjenjem te države", objasnio je stručnjak za međunarodne odnose s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Bandov.

Članice Pussy Riot najavile su da će zatražiti pomoć premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim direktno zatražiti premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da da pozornost ovom slučaju", poručila je druga članica benda, Olga Borisov.

U Ministarstvu pravosuđa tvrde da su neistinite informacije da su u istražnom zatvoru Nijazovoj uskraćena temeljna ljudska prava, a Županijski sud u Zagrebu još se nije oglasio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo